Hlavní obsah

Ruská centrální banka zvýšila základní úrok o dva procentní body na 18 procent

Ruská centrální banka v pátek podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Ve své tiskové zprávě poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až sedm procent.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová

Článek

„Růst domácí poptávky nadále převyšuje kapacity pro rozšiřování nabídky zboží a služeb. K obnovení poklesu inflace je zapotřebí další zpřísnění měnové politiky,“ uvedla centrální banka. Dodala, že na příštích zasedáních zváží další zvýšení úrokových sazeb.

Centrální banka přikročila ke zvýšení základní úrokové sazby poprvé v letošním roce. Ve druhé polovině loňského roku sazbu v rámci boje s inflací zvýšila celkem o 8,5 procentního bodu. Sazba se nyní nachází na nejvyšší úrovni od dubna 2020.

Po zahájení invaze ruských vojsk na Ukrajinu koncem února 2020 centrální banka zvýšila základní sazbu na 20 procent, aby podpořila kurz rublu a omezila inflační tlaky. Později však základní úrok postupně snížila až na 7,5 procenta.

Centrální banka nyní předpokládá, že inflace v Rusku se v příštím roce sníží na 4,0 až 4,5 procenta a následně se bude držet v blízkosti jejího čtyřprocentního cíle.

Ekonomika KLDR výrazně oživila. Díky obchodu se zbraněmi s Ruskem

Ekonomika

Výběr článků

Načítám