Hlavní obsah

Strašák inflace Rusku zatápí. Muselo zvednout úrokovou sazbu ještě výš než na začátku války

Ruská centrální banka v pátek zvýšila základní úrokovou sazbu z 19 procent na 21 procent, což je nejvyšší hodnota od února 2003. Současné nastavení sazeb dokonce překonává 20procentní úrok z února 2022, kdy začala válka na Ukrajině, což s sebou přineslo pád rublu. Zpřísňováním měnové politiky se centrální banka snaží udržet na uzdě růst spotřebitelských cen.

Článek

To, že ruská centrální banka na svém měnovém zasedání rozhodne o navýšení sazeb, odhadovala naprostá většina analytiků oslovená agenturou Bloomberg. Rozcházeli se pouze v rozsahu.

„Ruská centrální banka potřebuje obnovit důvěryhodnost, protože její mantra, že inflace příští rok klesne na čtyři až 4,5 procenta, zní jako zbožné přání,“ řekla agentuře Tatiana Orlovová z Oxford Economics, která správně očekávala, že centrální bankéři sáhnou právě k navýšení rovnou o dva procentní body na 21 procent, a to kvůli rostoucím vládním výdajům a oslabujícímu rublu.

Výdaje na válku zvedají ceny

V září meziměsíční inflace v Rusku vzrostla na 0,5 procenta z 0,2 procenta v srpnu. V meziročním vyjádření klesla na 8,6 procenta z 9,1 procenta v srpnu. Analytici centrální banky však varovali, že další zpomalení bude omezené právě kvůli vyšším než očekávaným vládním výdajům, které mj. směřují na pokrytí dodatečných vojenských potřeb.

To nyní centrální banka ve svém pátečním oznámení o zvýšení sazeb zopakovala. „Inflační očekávání nadále rostou. Růst domácí poptávky výrazně převyšuje možnosti rozšíření nabídky zboží a služeb. Dodatečné fiskální výdaje a související expanze deficitu federálního rozpočtu v roce 2024 mají proinflační efekty,“ uvedla.

Banka zároveň dodala, že za cílem snížení inflace si nechává prostor pro další zvýšení sazeb na příštím měnovém zasedání.

Centrální banka se už dříve zavázala k tomu, že v příštím roce posune inflaci blíže ke čtyřprocentnímu cíli. Nová prognóza nyní počítá s pásmem 4,5 až pět procent a v roce 2026 se čtyřmi procenty.

Analytik: Dny Putinovy ekonomiky jsou sečteny. Rusko bude poraženo, ať válka dopadne jakkoliv

Evropa

Výběr článků

Načítám