Hlavní obsah

Rozpočet se slíbenými platy nepočítá, Stanjura avizuje úpravu

Před týdnem definitivně zkrachovaly jejich naděje na vyšší plat už od tohoto měsíce a teď je ministerstvo financí zaskočilo znovu. V návrhu státního rozpočtu na příští rok totiž není dost peněz na pětiprocentní navýšení u platů pro zaměstnance státní správy od ledna, jak jim ho ministři slíbili. Odbory se zlobí, zatímco ministerstvo avizuje nápravu.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Resort v návrhu zaslaném k připomínkám počítá s navýšením počtu státních zaměstnanců v ústředních úřadech a v příspěvkových organizacích o 1200. Ve zprávě k návrhu k tomu avizuje navýšení objemu na platy ze 266,57 miliardy korun na 277,82 miliardy.

Průměrný plat by se měl ve státní správě příští rok zvýšit ze 44 200 na 45 814 korun.

Více než 11 miliard Kč navrch v celkovém objemu ale znamená navýšení „jen“ o 4,2 procenta. Přitom před pár dny kabinet sliboval pět procent navíc, s výjimkou učitelů, u nichž se to bude řešit zvlášť.

Návrh rozpočtu je konečně venku. Vláda počítá se schodkem 230 miliard

Ekonomika

„Vůbec nevíme, proč je takový rozdíl mezi tím, co je v návrhu napsáno a co nám ústně slibovali,“ divil se Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

„Je to pro nás neakceptovatelné. Některé resorty nepředpokládají vůbec žádný růst platů. To pak nedává vůbec žádný smysl,“ kritizoval.

Mluvčí ministerstva financí Gabriela Krušinová tvrdí, že vládní závazek platí a návrh se ještě upraví. „V minulém týdnu se ministři dohodli na pětiprocentním navýšení objemu platů státních zaměstnanců od ledna. Toto navýšení však zatím není rozepsáno do rozpočtů jednotlivých kapitol, protože k rozpisu dojde až v průběhu září,“ sdělila Novinkám Krušinová.

„Nedalo se to stihnout“

Podle ministra Zbyňka Stanjury (ODS) jsou platy zatím zahrnuty v kapitole Všeobecná pokladní správa, kterou tvoří příjmy a výdaje rozpočtu a mají všeobecný charakter. Za tři nebo čtyři dny, které uběhly od jednání s odbory, podle něj nešlo platy rozepsat do jednotlivých kapitol.

„Vláda bude rozhodovat, jestli to navýšení bude paušálně pět procent pro každou kapitolu, anebo se v některé kapitole přidá víc nebo ne,“ upřesnil Stanjura v televizi CNN Prima News.

„Uvidíme, jak ta jednání dopadnou, já bych to nekomplikoval,“ dodal s tím, že podle něj by se mělo navýšit všem resortům stejně.

To ale bude těžké, protože mnohá ministerstva jsou na tom zatím podle návrhu u platů meziročně spíše hůře, nastejno nebo o něco lépe. Například u zemědělství je to 2,7 miliardy korun, což je proti letošku minus 260 milionů.

V resortu průmyslu a obchodu má jít na platy zhruba 1,18 miliardy korun, což je o 1,7 procenta více než letos. Takřka o procento se k tomu zvýší výdaje na související pojistné. Pod pětiprocentní hranicí nárůstu je i ministerstvo práce.

Někteří ministři tak plánují vyjednat si lepší podmínky. „Chci dořešit ještě navýšení pro nepedagogické pracovníky ve školách,“ potvrdil ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by vláda neměla mít problém peníze najít. „Počítá například s osmnáctimiliardovou rezervou na nečekané výdaje. Závisí to také na tom, jak bude ochotna naplnit schodek 230 miliard korun, který si předsevzala,“ poznamenal.

Zlatý hřeb ODS, komentovala návrh rozpočtu Schillerová

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám