Hlavní obsah

Ropa skokově zdražila

Úterní raketový útok Íránu na Izrael skokově zdražil ropu. Severomořský Brent posílil o více než tři procenta a přiblížil se ceně 75 dolarů (1715 Kč) za barel. Izraelem avizovaná odveta ale může cenu vyšponovat ještě výš, protože Írán je jedním z největších producentů ropy na světě. Eskalaci konfliktu na Blízkém východě tak brzy pocítí i čeští řidiči. Do konce měsíce totiž mohou pohonné hmoty zdražit i o více než korunu za litr.

Článek

V srpnu a září se cena ropy dostala oproti první polovině roku podstatně níže. „Během třetího kvartálu spadla cena Brentu o 17 procent kvůli obavám o světovou poptávku a zdraví čínské ekonomiky,“ podotkl analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Další eskalace na Blízkém východě ale nyní situaci otáčí. Když Írán v úterý zaútočil stovkami raket na Izrael, zareagovala ropa okamžitým nárůstem téměř o tři dolary za barel. To připomnělo situaci z dubna, kdy cena Brentu atakovala až 92 dolarů za barel.

Aktuálně je cena na 75 dolarech, je však pravděpodobné, že růstový trend teprve začal, protože Izrael slíbil Íránu odvetu, přičemž jeden z možných útoků může směřovat na ropnou infrastrukturu země.

Odveta Izraele přijde během několika dnů. A bude významná

Blízký a Střední východ

„Írán je jedním z nejdůležitějších světových producentů ropy, a trh tak již konflikt na Blízkém východě nemůže dále ignorovat. Ropa tedy může ještě podstatně zdražit i nad 80 dolarů za barel,“ sdělil Lajsek Novinkám.

Ceny najedou na růstovou křivku

To se podle něj pochopitelně časem projeví i na českých pumpách, kde je aktuálně benzin při průměrné ceně 35,22 Kč za litr za posledních sedm dní nejlevnější za poslední tři roky. Levná je také nafta – s průměrnou cenou 33,46 Kč za litr je nejlevnější od loňského léta. To se ale změní. Ceny už začaly stagnovat a brzy najedou v důsledku zdražování ropy na růstovou křivku.

Do ceny se navíc negativně propíše i kurz koruny, která je vnímána jako exotická měna, a tak v době zvýšeného napětí na úkor dolaru oslabuje.

„Koruna na páru s dolarem skokově oslabila z 22,50 na 22,85 CZK/USD,“ upozornil Lajsek a dodal: „V příštím týdnu budou pohyby minimální, do konce měsíce však může benzín i nafta zdražit o vyšší desítky haléřů, ne-li o více než korunu v závislosti na pohybech na ropě Brent“.

ZBYTEČNÁ VÁLKA: Eskalace na Blízkém východě

Zbytečná válka

Výběr článků

Načítám