Hlavní obsah

Rok trvající konflikt ruinuje izraelský turistický ruch i ekonomiku

Rok trvající konflikt na Blízkém východě, kde Izrael vede boje v Pásmu Gazy a nyní i v Libanonu, ruinuje ekonomiku židovského státu i jednotlivá odvětví jeho veřejného života. Zemi klesá rating, řada firem se chystá ukončit svou činnost. Dopady jsou vidět třeba na cestovním ruchu.

Foto: Profimedia.cz

Ulice Tel Avivu

Článek

Například hotel Norman v Tel Avivu musel propustit některé zaměstnance a snížit ceny až o čtvrtinu. Částečně proto, že některá jeho zařízení zůstávají kvůli šetření nákladů zavřená. Obsazenost přitom klesla z osmdesáti procent na nynějších padesát.

„Největším faktorem je nejistota, kdy válka skončí,“ cituje CNN generálního ředitele hotelu Yona Libermana.

Izraelské ministerstvo cestovního ruchu odhaduje, že pokles zahraničních turistů od začátku války znamenal pro tamní turistický průmysl ztrátu příjmů až ve výši 18,7 miliardy šekelů, tedy skoro 113 miliard českých korun.

Izraelská armáda zveřejnila nové záběry útoku Hamásu na kibuc Re'im

Zbytečná válka

Dopady se ale týkají nejen turistiky. Před loňským útokem ze 7. října a následnou válkou mezi Izraelem a Hamásem podle CNN Mezinárodní měnový fond předpovídal, že izraelská ekonomika letos poroste o 3,4 procenta. „Nyní se projekce ekonomů pohybují v rozmezí od jednoho do 1,9 procenta. Očekává se, že i růst v příštím roce bude slabší než dřívější prognózy,“ uvádí server.

Izraelská centrální banka v květnu odhadla, že náklady, jež přinesla válka, dosáhnou do konce příštího roku celkem 250 miliard šekelů (1,51 bilionu korun), včetně vojenských výdajů a civilních výdajů, jako je bydlení pro tisíce Izraelců, kteří jsou nuceni opustit své domovy na severu a jihu. To se rovná zhruba dvanácti procentům izraelského hrubého domácího produktu. Přitom se zdá, že tyto náklady budou dále stoupat.

Je to Pyrrhovo vítězství, píše Haretz

Konflikt způsobil, že izraelský rozpočtový deficit se oproti předválečnému období zdvojnásobil na osm procent hrubého domácího produktu. Izraelská analytická společnost Coface BDi odhaduje, že letos ukončí činnost 60 tisíc izraelských firem, což je nárůst oproti ročnímu průměru kolem 40 tisíc. Nejohroženější jsou malé firmy s maximálně pěti zaměstnanci.

„Nejistota je prostě špatná pro ekonomiku i pro investice,“ řekl Avi Hasson, generální ředitel neziskové organizace Startup Nation Central, která propaguje izraelský technologický průmysl po celém světě.

Na dopady války na izraelskou ekonomiku nepoukazuje jen CNN. Izraelský list Haaretz označil úspěchy na bojišti za Pyrrhova vítězství, přičemž poukázal například na nelichotivý výsledek izraelské ekonomiky či na rozhodnutí tří mezinárodních ratingových agentur, které zemi snížily hodnocení.

Například Moody's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o dva stupně na známku Baa1. „Očekáváme, že izraelská ekonomika bude vojenským konfliktem oslabena trvaleji, než se dříve předpokládalo,“ odůvodnila to agentura s tím, že už neočekává rychlé a silné hospodářské oživení jako v případě dřívějších konfliktů.

Podobně agentura S&P Global zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o jeden stupeň na známku A. Obává se pokračování bojů do dalšího roku a hrozící odvety vůči židovskému státu.

„Vývoz a investice klesají, omezení nabídky zvyšuje inflaci a bude trvat roky, než se splatí rostoucí účet za válku,“ uvedl Haaretz. „Izraelská vláda situaci zhoršila špatným řízením fiskální politiky a tím, že dovolila, aby se boje protahovaly. Navíc se to může ještě zhoršit,“ konstatoval list.

Děkují tady Čechům za podporu, hlásí z Izraele náměstek ministra zahraničí

Zbytečná válka
Související témata:

Výběr článků

Načítám