Hlavní obsah

Většina věřitelů Liberty schválila restrukturalizační plán, ten největší ale nesouhlasí

Ostrava
Aktualizováno

Věřitelé huti Liberty Ostrava dali zelenou restrukturalizačnímu plánu podniku. Tvrdí to alespoň vedení společnosti. Podle něj hlasovalo pro návrh do pondělní půlnoci více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent požadovanou v rámci preventivní restrukturalizace. Rozhodnutí ale není konečné, musí ho potvrdit soud.

Foto: Pavel Karban

Liberty Ostrava

Článek

Podle mluvčí Liberty Ostrava Kateřiny Zajíčkové je výsledek hlasování vítanou zprávou pro řadu podniků i desítky tisíc lidí, kteří jsou na huti závislí, ať už přímo, nebo prostřednictvím dodavatelského řetězce.

„Schválení plánu je pro huť, která už znovu zprovoznila velkou část válcovacích tratí, dalším pozitivním impulsem,“ sdělila s tím, že Liberty Ostrava i nadále pokračuje v plánech na opětovné spuštění vysoké pece, která je mimo provoz od října loňského roku. „V práci je aktuálně více než 1700 zaměstnanců a roste počet zakázek,“ připojila Zajíčková.

Současně s hlasováním o restrukturalizaci hlasovali věřitelé také o vyloučení společnosti Tameh Czech, která je největším věřitelem huti, ze seznamu věřitelů. Vyloučení Tamehu zdůvodnila Zajíčková konfliktem zájmů. „I v tomto případě vyjádřila souhlas valná většina věřitelů,“ sdělil za Liberty Ostrava Ivo Štěrba.

O schůzi neměli věřitelé Liberty Ostrava zájem, ten největší však nebyl vpuštěn ani do sálu

Ekonomika

Tameh vznese námitku

Tamehu se postup huti nelíbí a chce nechat hlasování, manipulaci s kvórem za účelem vyloučení hlasování největšího věřitele a metodiku výpočtu hlasů věřitelů podrobit přezkumu. „Vzneseme námitku k soudu proti restrukturalizačnímu plánu. Trváme na tom, že Liberty Ostrava manipulovala s hlasováním o restrukturalizačním plánu za účelem vyloučení největšího věřitele,“ řekl mluvčí Tameh Czech Patrik Schober, který řekl, že i když byla firma z hlasování vyloučena, přesto se ho zúčastnila.

„Tameh jako největší věřitel Liberty Ostrava drží přes 40 procent dotčených pohledávek, proto není výsledek přes 90 procent matematicky možný,“ upozornil s tím, že i kdyby věřitelé vyloučení Tamehu ze skupiny dotčených věřitelů teoreticky umožnili, není z prohlášení Liberty Ostrava zřejmé, jak bylo zmíněných 90 procent vypočítáno.

„Zákon o preventivní restrukturalizaci totiž předpokládá, že toto číslo se vypočítá ze všech dotčených věřitelů, ne pouze z těch, kteří aktivně hlasovali,“ poukázal Schober, který zopakoval, že navrhovaný restrukturalizační plán hutě vyvolává vážné obavy, zejména kvůli nejistotě ohledně emisních povolenek, nejasnému finančnímu plánu a nereálné době instalace nového energetického komplexu. „Rozpory se sanačním projektem zpochybňují proveditelnost celé restrukturalizace.“

Stát už vám nepomůže. Ministři vyzvali majitele Liberty, aby huti vrátil vyvedené miliardy

Ekonomika

Plán má dvě varianty

Navržený restrukturalizační plán Liberty Ostrava počítá se dvěma variantami. Varianta A zahrnuje obnovení spolupráce s Tamehem, plán B je bez Tamehu. U varianty A chce huť vysokou pec spustit v létě a pohledávky věřitelům splatit do jara 2026. 

U varianty B by dodávky energií od Tamehu nahradily dodávky odjinud a z nového energetického zdroje, Liberty by spustila vysokou pec na přelomu let 2024 a 2025 a pohledávky uhradila do konce roku 2025.

Liberty Ostrava má problémy, zejména s placením, delší čas, přibližně 1300 věřitelům dluží přes 16 miliard korun. Huť přerušila provoz loni před Vánocemi a dosud jej obnovila jen zčásti. Většina ze zhruba 5400 zaměstnanců je stále doma, aktuálně pobírají 70 procent mzdy. Před věřiteli chrání firmu od konce roku 2023 všeobecné moratorium.

Část zaměstnanců Liberty Ostrava dostane už jen 70 procent mzdy

Ekonomika

Aby byl výsledek hlasování právoplatný, musí jej potvrdit Krajský soud v Ostravě. „Aby to bylo účinné, tak to musí potvrdit soud. Nám to ještě doručeno nebylo, až to dostaneme, tak to příslušný soudce v přiměřené lhůtě přezkoumá a rozhodne,“ potvrdil mluvčí soudu Igor Krajdl. Upozornil, že soudce musí posoudit i vyloučení Tamehu. „Čekáme, že konečné rozhodnutí nebude tento týden,“ nastínil.

Generální ředitel skupiny Liberty Steel Theuns Victor uvedl, že cílem restrukturalizačního plánu je, aby byl podnik opět profitabilní, došlo k uhrazení pohledávek nesporných věřitelů a aby se ostravská huť dostala z finančního tlaku společnosti Tameh Czech.

Právě s Tamehem je Liberty Ostrava ve sporu. Společnost jí dodávala energie, za které však huť přestala postupně platit. Dluh narostl až na zhruba 2,2 miliardy korun, což mělo za následek, že Tameh přerušil loni v prosinci výrobu a skončil v úpadku. Před týdnem pak věřitelé Tamehu rozhodli o tom, že firma půjde do reorganizace.

To je mám zachránit já? Majitel ubytovny byl v šoku, když od Liberty obdržel nové ceny elektřiny

Ekonomika

Výběr článků

Načítám