Hlavní obsah

Restrikce zabraly. Zájem o nové kotle na dřevo vzrostl o polovinu

Už jedenáct dní nesmějí lidé provozovat staré nevyhovující kotle, jinak jim hrozí opakovaná pokuta až 50 tisíc korun. Státní dotaci na nový kotel využily do září statisíce domácností, vyměnit jich ale stále zbývá až sto tisíc. Podle aktuálních čísel nicméně lidé berou zákaz vážně a zájem o nové kotle dramaticky roste.

Foto: Právo

Na nový ekologičtější kotel mohou lidé získat dotace v řádu desítek tisíc korun.

Článek

„Nejprve se zdálo, že na to budou domácnosti kašlat. I pod vysokou sankcí. Opak je ale pravdou. Za poslední měsíc jsme zaznamenali strmý růst zájmu o nové kotle na dřevní paliva. V srpnu a září se jich prodalo o padesát až šedesát procent více, než tomu bylo ve stejném období předešlého roku,“ sdělil Novinkám předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Kontroly budou podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) probíhat lokálně a v gesci obcí. Obecní úřad si může vyžádat protokol o kontrole kotle na pevná paliva. Takovou kontrolu musí podle zákona o ochraně ovzduší už v současnosti zajistit každý majitel kotle, a to jednou za tři roky.

„Obec si vyžádá tento doklad a tak pozná, jaký kotel je v provozu. Podle toho může postupovat dál: uložit výměnu, zakázat provoz nebo dát pokutu,“ vysvětlil Stupavský.

Servisem kotle ušetříte za plyn tisíce ročně. Čas na objednání technika je právě teď

Ekonomika

Nelze podle něj očekávat, že se podaří hned zkontrolovat všechny domácnosti. Provoz starého kotle se ale dá jen těžko utajit, prozradí ho tmavý dým stoupající z komína i charakteristický zápach.

„Myslím si, že ten tlak přijde přímo od lidí, kteří se s obecními čmoudily dlouhodobě potýkají, anebo od těch, kteří do výměny investovali, a teď jim budou ostatní kouřit pod okny,“ prohlásil soudní znalec pro kotle na tuhá paliva Zdeněk Lyčka.

Jakmile obec dostane podnět od souseda, bude ho muset prověřit a doklad o kontrole kotle si vyžádá.

S výměnou pomůže dotace

Pokutě se lze vyhnout i tak, že domácnost požádá o dotaci na pořízení nového zařízení. Kotlíkové dotace sice v srpnu skončily, využít ale lze programy Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light. Z aktuálních dotací lze pořídit kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Biomasa je hlavně dřevo nebo brikety a pelety.

Senioři, lidé s invalidním důchodem třetího stupně a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě mohou využít podporu z programu Nová zelená úsporám Light. Na tepelné čerpadlo dostanou až 150 tisíc korun, na moderní kotel na biomasu až 110 tisíc korun. Až padesát tisíc mohou získat na kamna.

Ostatní domácnosti mají možnost využít Novou zelenou úsporám. U tepelných čerpadel budou moci dostat až 130 tisíc korun, u nového kotle na biomasu je limit 90 tisíc korun.

Obce začnou od září kontrolovat, zda lidé netopí zakázanými kotly

Ekonomika

Výběr článků

Načítám