Hlavní obsah

Restaurace v Pekingu škrtají z nabídky americké hovězí

2:49
2:49

Poslechněte si tento článek

Dopad obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou začínají v asijské zemi pomalu pociťovat i milovníci amerického hovězího masa, které se stalo jedním z tisíců produktů zasažených vysokými cly. Například pekingská síť restaurací Home Plate BBQ v americkém stylu kvůli tomu brzy plně přejde na maso z Austrálie.

Foto: Tiffany Le, Reuters

Krájení amerického hovězího masa v pekingské restauraci Home Plate BBQ

Článek

Home Plate BBQ spotřebuje každý měsíc mezi sedmi až osmi tunami hovězího, zásoby v mrazácích tak dojdou do několika týdnů. Poté restaurace, jež dříve objednávala maso výhradně z USA, začne své jídelní lístky přepisovat: z nabídky americké hovězí zmizí a nahradí je australské, uvedla agentura Reuters.

Důvodem jsou vysoká odvetná cla, která Peking uvalil na dovoz ze Spojených států. Celní sazba aktuálně dosahuje 125 procent, takže zboží učinila finančně nedostupným.

„V podstatě nám to teď velmi ztížilo pokračování v servírování amerického hovězího,“ přiznal Charles de Pellette, provozní ředitel sítě restaurací, která má v Pekingu tři pobočky a byla spoluzaložená Texasanem.

Dovoz amerického hovězího do Číny sice měl hodnotu jen 125 milionů dolarů (2,75 miliardy Kč) měsíčně, takže se jedná pouze o zlomek obřího vzájemného obchodu mezi dvěma největšími ekonomikami světa, přesto je zmizení hovězího z jídelníčků v Pekingu zábleskem osudu, který časem potká tisíce druhů zboží na obou stranách Pacifiku, upozornila agentura Reuters.

„Jakmile vyčerpáme naše zásoby, plně přejdeme na australské… Stále si myslíme, že se jedná o stejnou chuť, kvalitu a aroma, ale právě kvůli tržním tlakům a clům jsme na něj (australské hovězí) museli přejít,“ řekl de Pellette a dodal, že změna se dotkne i amerických vepřových žeber, která restaurace bude nově dovážet z Kanady.

Podle dodavatele hovězího masa se sídlem v hlavním čínském městě, který s Reuters hovořil pod podmínkou anonymity, není krok tohoto podniku ojedinělý. Stejný scénář se podle něj odehrává i v mnoha dalších pekingských restauracích.

Americké hovězí maso zdražovalo už před začátkem obchodní války. Zavinilo to částečně sucho, které zmenšilo stáda na nejnižší úroveň od 50. let. Od loňského května do letošního března tak ceny hovězího v USA vzrostly téměř o 50 procent. Astronomická výše cel tak dělá z amerického hovězího v Číně doslova luxusní zboží.

Výběr článků

Načítám