Hlavní obsah

Restaurace dál šponují ceny. Potraviny přitom zlevňují

Ceny většiny základních potravin se po mimořádných nárůstech z posledních let snížily. Na druhou stranu v hospodách a kavárnách si Češi proti loňsku v průměru připlatí o více než osm procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ceny v gastronomii meziročně stouply o osm procent.

Článek

Zatímco před rokem stál kilogram kuřecích prsních řízků skoro 180 korun, minulý měsíc byla průměrná cena 130 korun. Za rok tedy zlevnily o více než čtvrtinu.

Kilo mouky teď podle Českého statistického úřadu stojí v průměru 15 korun, před rokem bylo za 22 korun. Podobně skoro o třetinu zlevnily i vejce a mléko, o pětinu je levnější cukr. Levnější je většina potravin, nikoliv ale všechny. Například brambory podražily na 25 korun za kilo z loňských 17 Kč.

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila je dobrou zprávou, že v tuto chvíli není obrat v dosavadním příznivém trendu na obzoru a není nutné obávat se opětovného výraznějšího zdražování potravin v obchodech.

Smažák byl za 103. Oběd v restauraci vyjde o 70 korun dráž než před pěti lety

Ekonomika

„Směrem dolů by s ohledem na výrobní ceny ještě mohlo zamířit ovoce a zelenina, mlýnské výrobky či oleje a tuky. Svého dna již naopak zřejmě dosáhly mléčné výrobky a také maso, kde předpokládám cenovou stabilizaci,“ řekl Hradil Novinkám.

„V případě zeleniny a postupně i ovoce je zatím velkou neznámou vliv počasí – pokud se ještě více projeví zatím ještě pomalu postupující sucho, lze očekávat zdražení,“ varoval nicméně agrární analytik Petr Havel. Na rozdíl od Hradila vidí ještě u mléka či masa potenciál pro mírné snížení cen.

Naopak jejich nárůst nebo stabilizaci čeká u některých druhů zeleniny a obecně potravin, k jejichž produkci je zapotřebí vyšší podíl ruční práce. „Právě tam se totiž projeví pro letošní rok nové faktory, což je jednak růst cen práce a také nové podmínky zaměstnávání pracovníků na dohodu, které pro zaměstnavatele znamenají vyšší výdaje,“ dodal Havel.

Stále dražší obědy

Na druhou stranu stravovací služby podle březnových údajů o inflaci meziročně podražily o 8,2 procenta. Ceny v restauracích, fast-foodech nebo kavárnách přitom poměrně výrazně rostly i v předchozích letech a obrat zatím není na obzoru.

Průměrná útrata za oběd je nyní podle společnosti Dotykačka, která poskytuje restauracím a hospodám pokladní systémy, 224 korun. Ceny tak za pět let vzrostly o více než dvě pětiny, o téměř sedmdesát korun.

Anketa

Chodíte jíst do restaurací?
Na oběd skoro každý den
5,6 %
Na oběd jen jednou či dvakrát v týdnu
7,4 %
Často, na obědy i večeře
1,1 %
Chodím spíše večer s přáteli na pivo a něco malého
7,1 %
Do hospod a restaurací v poslední době skoro nechodím
78,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16812 čtenářů.

„Důvody vidím zejména tři. Největší položkou v našich nákladech jsou lidé a jejich mzdy bohužel stále v oboru rostou,“ řekl Novinkám restauratér Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Druhým faktorem podle něj bylo zvýšení nájemného a třetím přeřazení nápojů ve stravovacích zařízení do vyšší sazby daně z přidané hodnoty, která se tak plošně zvedla o 11 procentních bodů.

„Platí, že inflace ve službách ustupuje daleko pomaleji než inflace zboží. Ne jenom v Česku, ale podobný obrázek lze vidět v celé Evropské unii nebo i ve Spojených státech,“ poznamenal analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Pomalejší odeznívání inflace ve službách bude pravděpodobně doména celého letošního roku, a to i vzhledem k nízké nezaměstnanosti a tlaku na růst mezd,“ uzavřel.

O kolik za rok zlevnily základní potraviny
Mouka -27,8 %
Vejce -27,7 %
Mléko -26,6 %
Cukr -22,2 %
Drůbeží maso -16,4 %
Zdroj: ČSÚ

Hospody skomírají, kavárnám se daří

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám