Hlavní obsah

Restaurace často kašlou na výměnu fritovacího oleje, odhalily kontroly

Čtvrtina z kontrolovaných restaurací a provozoven rychlého občerstvení fritovala v oleji, který byl podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevhodný ke konzumaci. V úterý o tom informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Provozovatelům hrozí pokuty.

Foto: SZPI

V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami.

Článek

Při kontrole inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách společného stravování a posoudili zde 93 vzorků fritovacích olejů.

U celkem 26 procent kontrolovaných provozoven zjistili použití přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení – vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků – a následné analýzy vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k přípravě pokrmů.

„V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami,” uvedl Kopřiva.

Provozovnám, kde došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám