Hlavní obsah

Půjčky pro zaměstnance Liberty budou radní schvalovat každý týden

Ostrava

O bezúročnou půjčku ve výši 25 tisíc korun už mohou žádat zaměstnanci huti Liberty Ostrava. Ta kvůli platební neschopnosti, kvůli níž nevyplatila lidem mzdy za květen, skončila v insolvenci. Půjčka od Moravskoslezského kraje splatná do konce roku má hutníkům pomoci překlenout zhruba měsíc, než jim dorazí na účty náhradní plat od státu.

Na stejném místě, kde zaměstnanci Liberty mohou žádat o vyplacení náhradních mezd, mohou od úterý žádat kraj i o jednorázovou půjčkuVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Každý čtvrtek bude rada kraje schvalovat půjčky, aby v pátek mohly probíhat výplaty a nejpozději v pondělí další týden měli lidé ty peníze na účtech,“ vysvětlil hejtman Josef Bělica (ANO).

Věří, že systém jednorázových bezúročných půjček usnadní zaměstnancům krachujícího hutního podniku dobu, než dostanou dlužné výplaty přes úřad práce. To by mělo být zhruba 30 dní. „Ten měsíc by zaměstnanci mohli díky půjčce přečkat,“ míní.

Foto: Pavel Karban

Zaměstnanci Liberty Ostrava žádají ve školicím středisku huti o vyplacení náhradní mzdy od státu i bezúročnou půjčku od Moravskoslezského kraje.

Půjčka je ve výši 25 tisíc korun, kraj má pro zaměstnance huti připraveno 125 milionů. „Podmínky jsou jednoduché. Žadatel musí být obyvatelem Moravskoslezského kraje a musí být k poslednímu květnu zaměstnancem Liberty,“ informoval hejtman.

Zaměstnanci dceřiné firmy Liberty mají smůlu. Na peníze nárok nemají

Ekonomika

Žádost, která současně bude i smlouvou o půjčce, lze podle něj stáhnout z webových stránek kraje. Půjčku si pak lidé vyřídí přímo v prostorách školicího centra podniku, na stejném místě, kde mohou zaměstnanci huti žádat úřad práce o náhradu mzdy.

K půjčce kromě vyplněné žádosti potřebují doklad o trvalém bydlišti v kraji a potvrzení od personalistů Liberty, že jsou jejími zaměstnanci. To získají na místě.

„Současně se zaměstnanci úřadu práce zde sedí i zaměstnanci krajského úřadu, u kterých je možné fyzicky žádost podat a podepsat. A pokud budou žádosti podané do středy odpoledne, tak o nich bude rada kraje rozhodovat druhý den, ve čtvrtek,“ ujistil Bělica.

Podle něj zatím vedení kraje nerozhodlo, jak, dlouho bude půjčky poskytovat. „Nicméně se nabízí, že skončí v momentě, kdy začnou opět chodit lidem výplaty,“ poznamenal a dodal, že půjčky jsou splatné jednorázově do konce tohoto roku.

Náhradu mzdy od státu žádají stovky zaměstnanců Liberty Ostrava, ve frontách čekají hodiny

Domácí

Už v pátek zprovoznil Moravskoslezský kraj bezplatnou infolinku, kde se zaměstnanci Liberty dozvědí vše nejen o půjčkách. Zatím se na ně, jak Bělica řekl, informovalo zhruba 120 lidí. Předpokládá proto, že zájem o pomoc z kraje se bude pohybovat v nižších stovkách.

„Budu vyčkávat, co se bude dít“

Jedním z žadatelů o půjčku bude i Jarek (53), který v huti pracuje na hrubé válcovně. „Je to dobrý krok,“ řekl a přiznal, že i on sám bude asi půjčku potřebovat. Opustit podnik ale zatím nehodlá. „Nehledám nic, mám ale nějakou brigádu a budu vyčkávat, co se bude dít,“ připojil. Na dotaz, jak dlouho chce čekat, odpověděl, že tři měsíce. „Potom se uvidí, co tady bude.“

Zda si práce najde, Jarek neví. „Mám nějaký věk a asi těžko se mi bude hledat nějaká práce, ale budu se snažit. Budu i dojíždět,“ říká.

Liberty Ostrava má potíže platit závazky delší dobu, od prosince, kdy jí firma Tameh Czech zastavila dodávky energií, většina jejích provozů stojí a většina zaměstnanců je doma. Do práce aktuálně chodí z 5100 zhruba 1500 zaměstnanců.

Huť na sebe minulý čtvrtek podala insolvenční návrh a oznámila, že je v platební neschopnosti. Nevyplatila už ani lidem mzdy za květen, ti tak o ně mohou od pondělí žádat stát. Dostat mohou maximálně 65 011 korun. Úřad práce kvůli tomu zřídil v podnikovém školicím středisku mobilní pracoviště, kde žádosti přijímá. V pondělí tam o výplatu požádalo 420 hutníků. Podle ředitele Krajské pobočky Úřadu práce Petra Prokopa dostanou zaměstnanci Liberty náhradní výplaty na účty nejdříve za měsíc.

Kde mě teď v šedesáti vezmou? Lidé ve frontě na náhradní mzdy dávali najevo zklamání z Liberty

Domácí

Výběr článků

Načítám