Hlavní obsah

Průmyslová výroba v Německu překvapivě klesla

Je to největší obchodní partner českých firem. Německu se ale v poslední době ekonomicky příliš nedaří. Průmyslová výroba v dubnu podle spolkového statistického úřadu klesla o 0,1 procenta, když trh očekával růst odvětví o 0,3 procenta.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Za poklesem výroby stála zejména produkce stavebního sektoru, která se propadla o 2,1 procenta. Výroba automobilového průmyslu se však o 4,2 procenta zvýšila, plyne z údajů statistického úřadu.

Zakázky německého průmyslu se v dubnu snížily o 0,2 procenta. Pokles tak vykázaly už čtvrtý měsíc za sebou. Analytici přitom v anketě agentury Reuters očekávali nárůst zakázek o půl procenta.

Nejnovější údaje o průmyslové výrobě podle analytika Thomase Gitzela ze společnosti VP Bank vyvolávají obavy, že celkový hospodářský růst bude ve druhém čtvrtletí slabý.

Prodej aut v Německu letos vzroste, na předcovidové úrovni ale nebude

AutoMoto

V prvním čtvrtletí německá ekonomika proti předchozím třem měsícům vzrostla o 0,2 procenta po poklesu o 0,5 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku.

Německá centrální banka teď předpokládá, že HDP Německa se v letošním roce zvýší o 0,3 procenta, zatímco v prosinci letošní hospodářský růst odhadovala na 0,4 procenta.

Příští rok má růst německé ekonomiky zrychlit na 1,1 procenta. „Po zhruba dvou letech útlumu se německá ekonomika vzpamatovává,“ uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě o vývoji ekonomiky tamní centrální banka.

Dodala, že německý sektor služeb se už vrátil k růstu a že ve druhé polovině roku by se k němu měl připojit i průmysl, a to díky oživení exportu.

Německý export v dubnu vzrostl druhý měsíc za sebou. Analytici předpokládali, že za duben vykáže nárůst o 1,1 procenta, ve skutečnosti posílil o 1,6 procenta. O 1,9 procenta se v dubnu zvýšil dovoz.

Německo podpoří domácí výrobu čipů 20 miliardami eur

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám