Hlavní obsah

Průměrný Čech utratí za jídlo ročně 50 tisíc

Právo, Jakub Svoboda

Největší část pravidelných výdajů ukrojí Evropanům včetně Čechů bydlení. Na druhém místě jsou náklady spojené s dopravou a v těsném závěsu za nimi se drží útraty za jídlo a nealkoholické nápoje.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro Čechy, kteří stále jen velmi neradi dojíždějí daleko za prací, je jídlo dokonce druhou největší položkou spotřebních výdajů. Podle studie projektu Evropa v datech, která vycházela z dat Eurostatu, Češi loni v průměru vydali na potraviny a nealkoholické nápoje 16 procent z celoročních útrat.

Ročně přitom zaplatí za jídlo v obchodech 35 100 korun na hlavu, 3800 korun pak padne za nealkoholické nápoje. Na dalších 15 200 Kč vyjdou útraty za stravování v restauracích či jídelnách.

Lidé řeší primárně tzv. nezbytné výdaje. Potřebují se nasytit, pak někde bydlet
David Navrátil, ekonom

V součtu tak průměrný Čech utratí ročně za jídlo přes padesát tisíc korun.

Obecně platí, že v chudších zemích Evropy utrácejí lidé za jídlo větší podíl ze svých spotřebních výdajů než ti z bohatších koutů starého kontinentu. Nejhůře jsou na tom Rumuni, které přijde jídlo spolu s nealko nápoji na 27,8 procenta ročních spotřebních výdajů. Následují Litevci a Estonci.

Z takzvaných visegrádských zemí vydávají za jídlo víc než Češi všichni ostatní členové, tedy Slováci, Poláci i Maďaři.

Foto: Eurostat, PRÁVO-ti

Index cenové hladiny Potraviny a nealkoholické nápoje

„To, že chudší lidé dají větší část ze svých příjmů na potraviny, vidíme po celém světě. Lidé řeší primárně tzv. nezbytné výdaje: potřebují se nasytit, pak někde bydlet. Na zbytné výdaje, jako kulturu, restaurace, dovolené, jim pak už nezbývá moc peněz, proto za ně i málo utrácejí,“ vysvětluje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Jsme mezi levnějšími

Jídlo a nealkoholické nápoje vyjdou ve srovnání s ostatními státy EU na nejméně peněz v Rumunsku.

V Česku jsou potraviny podle Eurostatu páté nejlevnější ze všech zemí EU, úroveň indexu cenové hladiny je na úrovni 84 procent unijního průměru.

Nejdražší jídlo v EU je v Dánsku, kde vyjde na 130 procent evropského průměru, v Norsku, které ale v Unii není, to je dokonce 163 procent.

V Česku jsou nad průměrem EU ceny olejů a tuků (101 % evropského průměru), poměrně drahé jsou také ryby (94 %). Levnější je u nás maso (76 %), ovoce a zelenina (78,6 %) a pekárenské výrobky (79,5 %). Sousední Slováci jsou ve všech oblastech podle dat Eurostatu o něco dražší.

Maso pro řadu lidí není samozřejmost

Evropský statistický úřad zjišťoval také to, kde v Evropě si domácnosti nemohou dovolit jíst obden maso, ryby nebo vegetariánský bílkovinný ekvivalent. V celé osmadvacítce je to 7,2 procenta domácností. Tedy každá čtrnáctá rodina.

Nejhorší situace je v Bulharsku, kde si jídlo s masem nemůže každý druhý den dovolit skoro třetina domácností, naopak ve Švédsku to je jen 1,5 procenta. V Česku si maso obden nemůže dopřát 5,3 procenta domácností, ale třeba v případě rodin samoživitelek či samostatně žijících seniorů to je přes 12 procent z nich.

Anketa

Kolik utratíte měsíčně za jídlo?
Do dvou tisíc korun
7,4 %
2-4 tisíce
16,1 %
4-6 tisíc
19,8 %
Více než šest tisíc
56,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1467 čtenářů.

Výběr článků

Načítám