Hlavní obsah

Průměrná podpora v nezaměstnanosti? Přes 11 tisíc měsíčně

Průměrná doba, kterou stráví jeden nezaměstnaný na Úřadu práce, ale i výše podpory v nezaměstnanosti v červnu vzrostly. Průměrná délka evidence totiž v červnu byla 508 dnů, což je o týden déle než v květnu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Úřad práce v Příbrami

Článek

Důvodem je především skutečnost, že mírně klesl podíl lidí, kteří jsou bez práce krátkodobě. Naopak přibylo dlouhodobě nezaměstnaných.

Zvýšila se i výše podpory v nezaměstnanosti, byť nikterak výrazně. Na konci června dosahovala 11 379 korun měsíčně, což je o 125 korun více než v květnu a o 980 Kč více než před rokem.

Celkem na ni mělo nárok téměř 80 tisíc lidí. Z toho se ale čtyři tisíce musely spokojit s částkou do 4,5 tisíce, na maximální výši 24 608 korun dosáhly 3,8 tisíce osob lidí.

Nezaměstnanost v červnu zůstala na 3,6 procenta

Ekonomika

I to vyplývá z červnových dat o vývoji nezaměstnanosti, které zveřejnil Úřad práce. Ten na konci minulého měsíce evidoval 272 684 lidí bez práce, což je o 1638 méně než v květnu, ale o 22 892 více než loni.

Meziměsíční stagnace

Míra nezaměstnanosti dosahovala 3,6 procenta. To je meziměsíčně stejně, meziročně o 0,2 procentního bodu více. Trh práce je ale i tak přehřátý, stále mu chybějí zaměstnanci. Ekonomové ale varují.

„Červen a druhé čtvrtletí naznačují lehké ochlazování tuzemského pracovního trhu s mírnějším poklesem uchazečů o zaměstnání, než je na jaře obvyklé,“ řekl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ. Během léta tak lze očekávat mírný nárůst nezaměstnanosti.

„Vzhledem ke slabším výkonům průmyslu předpokládáme v druhé polovině roku nárůst registrované nezaměstnanosti lehce nad čtyři procenta,“ dodal hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Problém Liberty je tikající bombou. Hejtman vyzval vládu, aby huť převzal stát

Ekonomika

Výběr článků

Načítám