Hlavní obsah

Proti čínskému tržišti Temu se vzbouřili obchodníci. Vadí jim přísné pokuty

Čínský online obchod s levným zbožím Temu čelí v Číně tvrdé kritice. Protestují proti němu prodejci, kteří na něm nabízejí své zboží. Kritizují, že jim Temu udělováním přísných pokud ohrožuje jejich živobytí.

Foto: Florence Lo, Reuters

Internetový obchod Temu

Článek

Jedna z obchodnic řekla zpravodajské stanici CNN, že jí Temu zablokovalo výběr dvou milionů juanů, tedy v přepočtu asi 6,5 milionu korun.

„Jsem opravdu zoufalá. Myslím, že ztrácím svoji rodinu i podnikání. Opravdu lituji, že jsem se k platformě připojila,“ prohlásila. Podobně jako další respondenti mluvila i ona s novináři pod podmínkou anonymity.

Brusel chce pro levné zásilky z Temu či Sheinu zrušit osvobození od cla

Ekonomika

Temu funguje jako virtuální tržiště, skrze nějž prodávají své zboží nezávislí obchodníci. Firma je může pokutovat za špatný zákaznický servis.

Ten zahrnuje například opožděné dodávky, nepřesné popisy produktů nebo to, když zákazník obdrží nesprávné zboží, které si neobjednal.

Podle prodejců oslovených CNN mohou pokuty dosahovat až pětinásobku velkoobchodní ceny produktu.

V čínském městě Kanton se před sídlem Temu scházely v týdnu desítky prodejců. Ti požadovali navrácení peněz za pokuty. Některým z nich se podařilo dostat až do kanceláří firmy. Protesty byly nejsilnější v pondělí. Postupem týdne slábly.

Temu uvedlo, že se na místě sešli převážně prodejci oblečení, kteří zároveň působí i na konkurenční službě Shein.

„Situace je stabilní a společnost aktivně spolupracuje s obchodníky na nalezení řešení,“ prohlásila firma. Přiznala ale, že s prodejci vede spor o částku v milionech juanů.

Analytici z investiční společnosti Goldman Sachs předpokládají, že se na Temu letos prodá zboží za 45 miliard dolarů (přes bilion korun). Loni to bylo o polovinu méně.

Mateřské firmě čínského giganta Temu vzrostly tržby o 131 procent

Ekonomika

Výběr článků

Načítám