Hlavní obsah

Proč je v Česku drahé máslo? Tady je přehled výmluv

Za neustávajícím zdražováním másla, jehož průměrná cena už míří k 70 korunám, stojí podle Potravinářské komory zvýšené marže obchodů. Ekonomové přitom zdůrazňují faktory jako méně tuku v mléce, růst mezd, kurz koruny či typické zdražování potravin v závěru roku.

Foto: Anna Hošková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Klasická čtvrtkilová kostka másla v říjnu vyšplhala v průměru na 68,80 koruny, proti loňsku je tedy dražší o víc než třetinu.

Potravinářská komora ČR uvedla, že do cen másla se promítly letošní teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkovaly méně mléka, nedostatek mléčného tuku, ale také rostoucí cena práce.

Komora nicméně upozornila také na zvýšenou obchodní přirážku. Podle statistiků producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,80 koruny za kilogram. Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, navýšily svou obchodní přirážku na 26,93 koruny za kilogram, uvedli potravináři.

Zdražování másla nebere konce

Ekonomika

„To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukají smetanu ještě na regálech obchodů,“ komentoval mluvčí komory Marek Zemánek.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza nicméně výpočet potravinářů označil za nepřesný, protože dodavatelské ceny statistici udávají bez DPH a navíc vedle čtvrtek másla pro obchody v nich figurují i velká průmyslová balení pro cukrárny a pekárny. Podle jeho propočtů je marže na čtvrtce másla zhruba jen 2,30 Kč.

Důvody zdražování másla
Méně mléka na trhu a nižší obsah tuku v mléce, kvůli horkému létu
Zvýšené náklady, například na mzdy
Slabší kurz koruny
Zvýšené marže potravinářů a obchodníků
Ochota Čechů akceptovat zvýšené ceny
Blížící se předvánoční období

Podle agrárního analytika Petra Havla není lehké tvrzení potravinářů a obchodníků rozsoudit bez podrobných analýz. Podle dřívějších šetření si u másla přiráželi naopak víc potravináři. „Věřil bych tomu, že řetězce využívají situace a navyšují ceny v souvislosti s blížícím se obdobím Vánoc,“ uvedl. Vsadil by ale na to, že těsně před svátky obchody máslo o něco zlevní, protože na ně budou lákat v rámci marketingových akcí.

Z jeho pohledu máslo stále zdražuje kvůli nedostatku tuku, což je faktor, který se projevuje se zpožděním. Za možná nejdůležitější důvod ale označil rostoucí mzdy.

Foto: Anna Hošková, Novinky

Máslo ve slevě

Analytik: Nahraďte máslo něčím jiným a vychytávejte akce

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka je zdražování potravin způsobené rostoucími výrobními náklady i dozvuky inflace. „Zároveň koruna zůstává na slabších úrovních, což prodražuje import,“ uvedl. Významná část másla na českých pultech je totiž z dovozu, z Polska, ale i Německa - někdy přitom kuriózně vyrobená z českého mléka.

„Vývoj ceny másla v Česku kopíruje růst cen v Německu, kde od poloviny července do konce září vzrostla cena másla o více než 25 procent. A i ve Francii a v Nizozemsku ceny másla v tomto období prudce vzrostly,“ řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Proč ale v posledních měsících dochází k růstu cen másla, jestli jsou za tím více nabídkové nebo poptávkové faktory nebo něčí marže, posoudit nedovede.

„K máslovým horečkám prostě občas dochází. Například v roce 2017 se máslo rovněž hodně řešilo a pak se klasicky obviňují výrobci a obchodníci,“ dodal Novák.

Pro spotřebitele je podle něj nejlepším řešením zkusit máslo dočasně nahrazovat jiným rostlinným či živočišným tukem, omezit spotřebu a počkat si na akce obchodníků.

Hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Štěpán Křeček soudí, že za zdražováním opravdu budou vyšší marže obchodníků.

„Vzhledem k akčním nabídkám, ve kterých cena másla klesá i o desítky procent, lze usuzovat, že současné marže u koncových cen jsou zvýšené,“ řekl Křeček Novinkám.

„Tučnost mléka se sice proměňuje v závislosti na počasí, tyto změny ale nejsou natolik výrazné, aby mohly zcela vysvětlit současný cenový růst. Ke zdražování si zřejmě přisazují potravináři i obchodníci,“ dodal.

Dalším důvodem zdražování je podle ekonomů i fakt, že čeští zákazníci jsou ochotní vysoké ceny akceptovat.

Češi, plaťte. S předraženou plzní se nedaří hnout, všichni se vymlouvají

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám