Článek
„Živnostníci jsou lidé, kteří se nebojí podstoupit rizika. Ale s takovými dopady prostě počítat nemohli. Tím spíš je štve, že některá nařízení postrádají
logiku. Proč se mohli nechat ostříhat psi, ale jejich páníčci ne?“ ptá se vedoucí projektu Fandíme řemeslu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Josef Jaroš.
Vláda bude o případném pondělním otevírání obchodů a restaurací a rozvolňování dalších opatření proti šíření koronaviru rozhodovat zítra. „To, že vláda opět rozhodne ze dne na den, je nešťastné,“ myslí si kadeřnice z Kostelce nad Černými lesy Lenka Homolková.
Když musela svou provozovnu zavřít během jarní vlny pandemie, dověděla se o tom až od policejní hlídky.
Pojedeme dvanáctky, to bude fičák
Teď se obává, jak to s otvíráním vlastně bude, když i sám ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ještě ve čtvrtek večer sděloval, že otevření je padesát na padesát. A už vůbec nikdo neodhadne, na jak dlouho a zda nepřijde za chvíli třetí vlna zákazů.
„Už jsem si doma připravila věci na Vánoce, protože až se otevře, bude takový nával, že už nebudu nic stíhat. Pojedeme dvanáctky, to bude fičák. Šéfové i mně volá čím dál tím více klientů, jsou už zoufalí, potřebují ostříhat,“ říká kadeřnice Míša z Černošic.
Hlavně zodpovědně, shodli se experti po jednání se Zemanem na rozvolňování
Kdy se otevře, s napětím sledují také hospodští. Bezmála 90 procent hospod a restaurací spustí provoz okamžitě, kdy jim to vláda umožní, vyplynulo z průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8200 podniků. Dvě procenta hospod zůstanou zavřená zřejmě natrvalo, některé chtějí otevření odložit na období, kdy budou moci nabízet služby bez omezení.
Velká část hospodských využila uzavření provozů k úpravám interiérů nebo k přípravě novinek v nabídce. „Z rozhovorů s hospodskými cítíme velké odhodlání,“ potvrzuje obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
„Těším se na otevření víc než na Vánoce. A od lidí, kteří k nám chodí pro čepované pivo do výdejního okénka, vím, že oni se těší snad ještě více než my,“ říká výčepní pražské restaurace U Kruhu Simon Balonek. Upravili zde toalety, položili novou podlahu u výčepu, naolejovali trámy historického stropu, vymalovali na venkovní zahrádce.
„Hosté si již dělají nezávazné rezervace na prosinec, i když vědí, že nic není definitivní,“ uvádí Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě. Zde nakoupili nové nádobí. To v brněnské restauraci Tusto nově potáhli židle a nalakovali stoly.
Hospody a restaurace mají podle mluvčího Prazdroje Zdeňka Kováře připravené dezinfekce u vchodů i na toaletách, pravidelně budou ošetřovat stoly a dezinfikovat interiéry, důkladně budou čistit sklo, nádobí i technologie.
Nepřipadá mi fér, že až v neděli rozhodnou, zda nás nechají v pondělí otevřít, či nikoliv
„Finální čištění pivních trubek provedou před otevřením, aby pivní vedení bylo v nejlepší kondici a zákazníci dostali čerstvé pivo,“ ujišťuje.
Také majitelka řevnického knihkupectví Leamos Zuzana Drhličková je odhodlaná v pondělí otevřít. „Nebude to snadné, protože se stále soustředíme
na vyřizování objednávek na dálku, knihy máme navezené na hromadách pro e-shop. Ale jsme schopni se přes víkend připravit,“ řekla Právu.
Vnesli jsme do boje s covidem řád, tvrdí Blatný
Vadí jí, že vláda nechává žít malé podnikatele v nejistotě. „Nepřipadá mi fér, že až v neděli rozhodnou, zda nás nechají v pondělí otevřít, či nikoliv. Kdybychom to věděli už ve středu nebo ve čtvrtek, bylo by to pro nás mnohem snazší,“ dodala.
Na případné pondělní otevření svých poboček jsou připraveny třeba i sázkové firmy. V případě, že vláda v neděli rozhodne o přechodu na třetí stupeň v protiepidemickém systému (PES), otevřou jich drtivou většinu.