Hlavní obsah

Problémy splácet dluhy rostou hlavně u mladých

Zadlužení českých domácností roste. Celkově měli na konci prvního pololetí u bank i nebankovních institucí rozpůjčováno 3,44 bilionu korun. To je meziročně o 6,7 procenta více. Část lidí má potíže své úvěry splácet. Nejvíce se nyní do problémů dostávají mladí lidé do 24 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Se statistikami přišla analytická společnost CRIF - Czech Credit Bureau. Vychází z dat v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací. Češi podle ní na konci června nespláceli dluhy ve výši 31,2 miliardy korun, o 6,7 procenta více než loni ve stejnou dobu.

Na nejmladší dlužníky z toho připadá 1,6 miliardy. Objem jejich problémových dluhů roste nejvíce ze všech věkových kategorií. Meziročně stoupl o 25 procent.

„V prodlení má nejmladší věková skupina průměrně 118 tisíc korun na dlužníka. Je to sice nejméně ze všech věkových skupin, ale u takto mladých lidí je horšící se platební morálka varovným signálem a impulzem k posilování finanční gramotnosti,“ uvedl Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Na vysokoškoláky čekají drahé byty a plné koleje

Ekonomika

Hypotéku má milion Čechů

Výbornou platební morálku mají podle analýzy naopak lidé, kteří si vzali hypotéky. Ke konci prvního pololetí byli v prodlení se splácením 4,5 miliardy korun. To je meziročně o 11,7 procenta méně.

Celkem mají Češi napůjčováno na bydlení 2,85 bilionu korun. Tempo růstu celkového objemu dluhu začíná po dvou letech opět zrychlovat.

„Růst objemu dlouhodobého dluhu je způsoben převážně vyššími cenami nemovitostí, tedy i hypoték, protože počet lidí s úvěrem na bydlení se snižuje. S tím se zvyšuje také průměrná částka na jednoho dlužníka. Výraznější oživení očekáváme s poklesem úrokových sazeb,“ komentuje Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací.

Úvěr na bydlení mělo ke konci prvního pololetí 1,06 milionu Čechů. Ubylo hlavně mladých lidí. V kategorii do 24 let se počet lidí s hypotékou snížil takřka o desetinu. Ve skupině mezi 25 a 29 lety klesl dokonce o 16 procent.

Způsobily to zmíněné drahé nemovitosti a vysoké úrokové sazby, které úvěry činí pro mladší lidi bez úspor hůře dostupné.

Mezi lidmi s hypotékou naopak mírně přibylo lidí starších 45 let. Ti už disponují finanční rezervou a část z nich se rozhodla využít mírného poklesu cen nemovitostí k jejich nákupu.

Nejvíce lidí s dlouhodobým dluhem je ve věkové skupině od 35 do 44 let, konkrétně jich je 373 tisíc.

Předčasné splacení hypotéky může brzy stát i desetitisíce korun

Ekonomika

Výběr článků

Načítám