Hlavní obsah

Problém se zavazadly řeší jen Praha, ostatní česká letiště si zajistila dost lidí

Začátek prázdnin představuje nápor i pro stále vytíženější regionální letiště v ČR. Jejich zástupci Novinkám sdělili, že problémy s odbavováním zavazadel jako Letiště Praha nemají, protože mají dostatek pracovníků. Upozorňují ale na to, že i u nich teď kvůli přetížení nebe nad Evropou musí cestující počítat s několikahodinovými zpožděními letů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnské letiště

Článek

V Česku mohou lidé létat z šesti veřejných mezinárodních letišť. Vedle Prahy to jsou brněnské Tuřany, Ostrava, Pardubice, Karlovy Vary a České Budějovice.

Zástupci letišť potvrzují, že spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění. „Zpožděných letů je ve srovnání s předchozími roky více. Zaznamenáváme zejména zpoždění ve smyslu pozdního příletu z předchozích destinací a následné zpoždění těchto letadel od nás z důvodu pozdního příletu,“ uvedla mluvčí Letiště Brno Karolina Gnědin.

I čtyři hodiny čekání

Zpoždění jsou v těchto dnech podle ní častá. „Pohybují se řádově od hodinových až po tříhodinová zpoždění. Výjimečně až čtyřhodinová,“ doplnila.

Chaos na Ruzyni: Na co máte nárok při zpoždění zavazadla či letadla

Ekonomika

Letní měsíce patří na letištích mezi nejvytíženější. „Zatímco v běžný den mimo sezonu odbavíme jeden dva lety, v tuto chvíli je to až dvacet letů. Provoz je tedy desetkrát vyšší,“ poznamenala Gnědin.

Ke zpožďování odbavení zavazadel, ať už při odletu, nebo při příletu, s čímž se potýká letiště v Praze, ale podle ní nedochází. „Na letní měsíce vždy najímáme sezonní zaměstnance, kteří vykryjí silný letní provoz,“ uvedla.

Problémy s odbavováním zavazadel nemají ani v Pardubicích, Karlových Varech či Českých Budějovicích. „Systém odbavení dopravních letadel na malém letišti je odlišný od velkých letišť. Pracovníci nakládající a vykládající zavazadla jsou vždy určeni na konkrétní letadlo a málokdy se stane, že současně odbavují více než dvě dopravní letadla,“ vysvětlil vedoucí přepravní provozu Letiště Karlovy Vary Petr Hloušek.

Problémy hlavně u letů do Turecka

Letiště teď ale podle něj eviduje zpoždění u většiny letů. Největší problémy stále vznikají na spojích z Turecka a do Turecka, což potvrdil třeba i šéf Jihočeského letiště České Budějovice Ivan Trhlík.

Aerolinky Smartwings informovaly, že kvůli špatnému řízení letového provozu nad evropským vzdušným prostorem o víkendu zaznamenaly zpoždění všech svých letů z Turecka a do Turecka, celkem šlo o třicítku spojů denně.

„I naše letiště zaznamenává zpoždění letů, především do turecké Antalye. Ostatní lety jsou zpožděny minimálně,“ řekla pak Novinkám ředitelka pardubického letiště Mária Luticová.

V odbavení zavazadel Letiště Pardubice podle ní žádné zpoždění nemá. „Máme dostatek zaměstnanců pro zajištění celé sezony na všech pozicích,“ doplnila.

Dodala, že podobné problémy, jako jsou nyní v Praze, pardubickému letišti nehrozí. „Myslím, že u velikosti našeho letiště to nehrozí, ale v případě, že by nastaly problémy, jsme na to připraveni,“ uzavřela.

Kolaps na pražském letišti. Výdej kufrů trvá hodiny, letadla odlétají bez zavazadel

Cestování

Cestující na pražském letišti v posledních dnech museli čekat na výdej kufrů mnoho hodin, několik letadel z Prahy odletělo bez odbavených zavazadel. Podle vedení letiště je důvodem hlavně přetíženost vzdušného prostoru, zpoždění, ale i nedostatečný počet zaměstnanců dceřiné společnosti Czech Airlines Handling (CAH), která se o odbavení zavazadel stará.

Podle člena představenstva CAH Lukáše Krále se v pondělí v Praze odbavovalo 116 příletů, přičemž více než 70 procent z nich bylo zpožděných.

Expert: Náhrada škody kvůli zavazadlům může být až 35 tisíc korun

Ekonomika

Zájem o odlety z regionálních letišť roste, destinací přibývá

Češi letos častěji než loni odlétají z menších českých mezinárodních letišť. Brněnské letiště letos očekává meziročně o 20 tisíc pasažérů víc, ostravské zhruba o 57 tisíc.

Na sedmi- až osminásobný nárůst počtu cestujících se připravuje letiště v Českých Budějovicích, letiště Karlovy Vary zhruba na trojnásobný.

Z brněnského letiště loni odletělo více než 680 tisíc pasažérů, tedy po pražském letišti druhý nejvyšší počet. Letos by počet odbavených cestujících měl překročit 700 tisíc. Ostravské letiště se z loňských 343 tisíc cestujících chce dostat na 400 tisíc.

Z Českých Budějovic i z Karlových Varů se nejčastěji létá do Turecka a Řecka. Nově lze z Budějovic letět do Bulharska, Tuniska nebo na Mallorcu, z Varů například na Rhodos, do tuniského Monastiru, bulharského Burgasu, uzbeckého Taškentu či do Tel-Avivu.

Pardubické letiště provozuje například pravidelnou linku do Barcelony, odbavuje pak třeba i charterové lety do Egypta.

Z Brna lidé nejčastěji míří do Londýna. Nově se cestující z brněnského letiště dostanou například do egyptské Marsa Matrouh či tureckého Dalamánu, v zimě také na Mauricius.

Ostravské letiště od podzimu přidá lety na Kanárské ostrovy, od prosince do thajského Phuketu nebo na Mauricius.

Loni česká letiště odbavila téměř 15 milionů cestujících, což bylo meziročně zhruba o 29 procent více. Z toho 92 procent, 13,8 milionu pasažérů, odbavilo Letiště Praha.

Zdroj: ČTK

Související témata:

Výběr článků

Načítám