Hlavní obsah

Pro nové bloky budou potřeba stovky nových inženýrů, říká šéf energetiků

Dukovany

Rozhodnutí vlády stavět v Dukovanech rovnou dva jaderné bloky je optimální. Důležité je, že vítěz soutěže, jihokorejská KHNP, garantuje vysoké zapojení českého průmyslu. Při stavbě a provozu budou potřeba stovky nových inženýrů a s jejich přípravou by se mělo začít velmi rychle, řekl Novinkám výkonný ředitel Aliance české energetiky Josef Perlík.

Foto: Novinky

Josef Perlík

Článek

Jak hodnotíte výsledek jaderného tendru?

Výsledek tendru bereme na vědomí, pro nás se v tuto chvíli zúžil další vyjednávací prostor na jednoho preferovaného uchazeče. Samozřejmě KHNP blahopřejeme k mimořádnému úspěchu, kterého společnost dosáhla.

Pro nás jsou důležité zejména dvě informace, které zazněly při vyhlášení preferovaného dodavatele. A to, že preferovaný dodavatel garantuje rozsah zapojení českého průmyslu na úrovni šedesáti procent a že ta garance byla potvrzena i ústy ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely.

Rozhodnuto. Jaderné bloky za stamiliardy postaví korejská KHNP

Ekonomika

V průběhu tendru se hovořilo až o 60 procentech zapojení českých firem, budete se snažit podíl českého průmyslu na stavbě bloků při jednáních ještě navýšit?

Dlouhodobě pracujeme na tom, aby to bylo šedesát pět procent. Nicméně z tohoto rozdílu bych v tuto chvíli nedělal zásadní téma. I těch šedesát procent je pro nás zajímavých. Nevylučujeme, že v rámci následných jednání nedojde ještě k nějaké modifikaci, v ideálním případě navýšení na námi preferovaných šedesát pět procent.

Cenu 200 miliard korun za jeden blok považujeme za překvapivě velmi příznivou.

Když se na to díváte z hlediska českých firem, jaké byly výhody jihokorejské KHNP, kterou vláda vybrala a dalšího účastníka tendru, francouzské EDF?

K oběma uchazečům jsme měli dlouhodobě naprosto rovnocenný přístup. V tuto chvíli jsou další komentáře nadbytečné, stěžejní je vyhodnocení zadavatelem a státem. V průběhu posledních dvou let jsme se snažili s oběma uchazeči vyjednat maximum možného a nyní budeme pokračovat s preferovaným dodavatelem.

Myslíte si, že se uváděnou cenu 200 miliard korun za blok podaří dodržet?

Zaznělo, že všechny parametry, které KHNP nabídlo a které vedly k tomu, že se stalo preferovaným dodavatelem, jsou z jejich strany dostatečně garantovány. Takže předpokládáme, že by měla být dodržena, a považujeme ji za až překvapivě velmi příznivou.

Také se ozývají hlasy, že nižší ceny než EDF firma dosáhla mimo jiné tím, že tlačila i na české dodavatele, aby snížili své marže. Je to tak?

To jsme zatím nezaznamenali. V rámci vyjednávání jsme se s ani jedním z uchazečů nedostali tak daleko, abychom do takových detailů probírali konkrétní cenové nabídky. Předpokládáme, že to bude součástí práce dalšího půl roku. A je předčasné hodnotit, do jaké míry bude tlak na ceny, nebo ne, to ukáže až čas.

Fiala: Do konce roku musí ministři přinést plán, jak dostavbu Dukovan financovat

Domácí

Co bude rozhodnutí o stavbě ne jednoho, ale dvou bloků znamenat pro české firmy?

Domníváme se, že princip, který byl zvolen, to znamená dva bloky v Dukovanech a krátkodobý odklad rozhodnutí o dvou blocích v Temelíně, je velmi pragmatický a optimální. Sami jsme mnohokrát zmiňovali, že je to model, který by měl být navržen a zrealizován. Českým firmám to dává určitou záruku, že se v České republice spustí jaderný program, který bude mít kontinuitu a umožní jim z dodávek po jaderný průmysl udělat nosné programy v horizontu desítek let.

Potřebujeme vychovat novou generaci jaderných odborníků, ideálně začít už ve školním roce 2025–2026.

Při té uváděné ceně 400 miliard za dva roky představuje 60 procent pro české firmy 240 miliard. Které na tom budou profitovat nejvíce?

Teď nás čeká celá řada jednání, která by měla vést k tomu, že v optimálním případě bychom do konce roku měli znát přesný obsah uváděných šedesáti až šedesáti pěti procent. Je naší obrovskou prioritou, aby to do konce roku bylo známo. Chceme mít jednoznačně před podpisem smlouvy KHNP se společností ČEZ jasný obraz zapojení průmyslu a jistotu, že garantované zapojení bude dodrženo. Z toho i vyplyne, která z firem bude mít největší podíl.

Dotažení těchto jednání ke konci roku je pro nás zásadní i proto, abychom byli schopni dát školám přesné zadání, v jakých oborech, množství a čase budeme potřebovat vychovat nové absolventy a novou generaci jaderných odborníků. Ideálně tak, aby se to vzhledem k plánovanému harmonogramu výstavby dalo zohlednit už ve školním roce 2025–2026, tedy příští rok.

Kolik takových odborníků a v jakých oblastech bude potřeba?

Bavíme se o rozsahu, který zasáhne vysoké i střední školy ve více oborech. Jak v oblasti strojního a stavebního inženýrství, tak i elektroinženýrství. Určitě půjde o stovky absolventů.

Jste se školami v kontaktu?

Dlouhodobě pracujeme na přípravě tohoto tématu, existuje meziresortní komise ministerstva školství a ministerstva průmyslu a obchodu, jejímiž jsme členy. Už přes dva roky pracuje na přípravě akčního plánu. Jsme v kontaktu s jednotlivými školami a univerzitami. Je zřejmé, že to bude muset být celorepubliková záležitost. Není v možnostech jedné školy či univerzity, aby požadavky, které na ně budou vzneseny a kladeny, zvládla.

Kvůli výstavbě jaderných bloků je třeba připravit 2500 středoškoláků

Věda a školy

Když mluvíte o potřebě stovek studentů, věříte tomu, že se to skutečně podaří? Nebudou potřeba odborníci ze zahraničí?

Nezpochybňuji, že je to relativně ambiciózní plán a je to poměrně časově napnuté. Přesto se domníváme, že to realizovatelné je. Nelze teď samozřejmě garantovat, že všechny potřebné personální zdroje se podaří zajistit kombinací dostupných zdrojů a výchovou nových odborníků. Je možné, že část personálních kapacit bude muset vykrýt preferovaný dodavatel sám.

Jakým způsobem byste chtěli zajistit, aby se studenti na specializované obory hlásili?

Máme poměrně časté a dlouhé debaty se studenty a pochopili jsme, že předpokladem je jistota, že se bude stavět a nehrozí riziko, že by byl tendr zrušen. Mladá generace začíná velmi intenzivně vnímat, že budoucnost oboru tady je, a tím pádem i případné ekonomické benefity. Zájem studentů o technické obory začíná narůstat, aniž by bylo potřeba dělat nějakou velkou kampaň. Nicméně i s tím počítáme, bude-li potřeba.

Říkáte, že je potřeba zapojení firem domluvit do konce roku, smluv o smlouvách budoucích měla víc podepsáno EDF. Nevidíte to jako problém?

Nevidím za předpokladu, že se s preferovaným dodavatelem významně posuneme dopředu a výsledkem jednání bude přesná definice rozsahu zapojení českého průmyslu.

Jsou české firmy, vzhledem k tomu, že se jedná o dva bloky, na takový objem prací připraveny z hlediska personálu?

V tuto chvíli jednoznačně ano. Jen v rámci aliance, která sdružuje osmnáct firem, víme, že jsou schopny mít až dva tisíce lidí relativně rychle připravených nastoupit do projektu. Což by vzhledem k harmonogramu a postupnému náběhu prací na projektu mělo být v tuto chvíli více než dostatečné množství.

Samozřejmě je bezpodmínečně nutné to ještě doplnit o vzdělávací program tak, aby první absolventi byli k dispozici v okamžiku, kdy přijde významné navýšení prací na konci této dekády. Tam už se bez nových absolventů průmysl, státní instituce ani ČEZ velmi pravděpodobně neobejdou.

ČEZ začal jednat s KHNP o smlouvě na stavbu dvou reaktorů v Dukovanech

Ekonomika

Kterých oblastí projektu se mohou české firmy účastnit a kde může být jejich účast nejvýznamnější?

Nejvýznamnější může být bezesporu v oblasti sekundárního ostrova, tedy strojovny, pomocných a společných systémů, elektročásti a stavební části. O něco nižší, ale nikoliv bezvýznamná může být v oblasti jaderného ostrova a u dodávek systémů kontroly a řízení.

Předpokládáme, že do pěti let dojde k uplatnění opce na další dva bloky v Temelíně.

EDF uváděla, že v případě vítězství by se české firmy mohly podílet ve velké měřítku na projektech v zahraničí. Je to teď ohroženo?

Pevně věříme, že se nám i nadále podaří udržet zájem francouzské strany o český průmysl. Samozřejmě po tom neúspěchu nevíme, jakým způsobem se francouzská strana zachová. Ale i na základě dosavadních zkušeností jsme přesvědčeni o tom, že naše vztahy zůstanou i nadále profesionální a že možnosti pro český průmysl tak zůstanou nadále otevřeny.

Nabízí spolupráci na případný projekt v zahraničí i KHNP, a pokud ano, tak kde a v jakém rozsahu?

S KHNP jsme se bavili o případných sekundárních obchodních příležitostech ve spojení s jejich aktivitami v Polsku a v Egyptě. Otázkou zůstává, jak moc reálný je momentálně projekt v Polsku. Nicméně zatím jsou to programy, které jsou v běhu, a tudíž předpokládáme, že bychom tam mohli najít svoje místo.

Pár hodin po vyhlášení výsledků tendru se ozvala společnost Westinghouse s tím, že KHNP nemůže dodávat blok, který Česku nabízí, kvůli ochranně duševního vlastnictví. Nemůže to celý tendr přinejmenším zpozdit?

Je na společnosti KHNP, aby si riziko ošetřila, uřídila a případně vyřešila, a to ideálně bez dopadu na harmonogram realizace projektu.

Notifikace pro veřejnou podporu od Evropské komise máme zatím na jeden blok. Pro ten druhý by mohla být podle ministra financí Zbyňka Stanjury do 18 měsíců od podání žádosti. Přitom podpis smlouvy s dodavatelem má být do konce března příštího roku. Neohrožuje to tendr?

Doufáme, že ne. Jsou to všechno známá fakta, s nimiž ministerstvo průmyslu a obchodu a společnost ČEZ dlouhodobě pracují. Tudíž jsme přesvědčeni, že mají situaci pod kontrolou, případně, bude-li to nutné, to budou adekvátním způsobem reflektovat v kontraktu s preferovaným dodavatelem a v přípravě projektu.

Je to podle vás reálné, že ČEZ do pěti let využije opci na další dva bloky v Temelíně?

Podle našeho názoru by to tak být mělo, protože potřeba stavět ideálně až čtyři bloky tady je. Předpokládáme, že v tomto časovém horizontu k uplatnění opce dojde.

Temelín vyrobí víc elektřiny

Ekonomika

Na jak dlouho to může zajistit zakázky českým firmám?

Pokud do toho zahrneme i servisní aktivity, jde o desítky let. Nutným předpokladem ale je, aby obsah zapojení českého průmyslu nebyl omezen jen na dodávky kusových komponent, ale obsahoval i významný podíl inženýringu, práce s přidanou hodnotou a významný přesun know-how na české společnosti tak, aby reálně mohly po zprovoznění bloku poskytovat své servisní činnosti provozovateli jako nyní. To znamená zcela samostatně, bez závislosti na dodavateli bloku.

Co se týče tendru, nemáte obavy z toho, že KHNP nemá zkušenost s projektem v Evropě?

Domníváme se, že jedním z významných momentů, který může eliminovat značnou část rizik spojených s menší znalostí evropského trhu, je právě ve správném zapojení českého průmyslu. Ten je naopak s místním trhem velmi sžitý, dlouhodobě tady funguje. Pokud se jej preferovanému dodavateli podaří správně umístit do svého dodavatelského řetězce, může to být i obrovský benefit pro něj samotného. Může mu přinést znalost prostředí jako další klíčové know-how potřebné pro hladký průběh realizace projektu.

Myslíte si, že je ještě možnost, že by nakonec KHNP tu smlouvu nepodepsala a že by vítězem nakonec mohla být EDF?

Hypotetická možnost vždy existuje, ale osobně se nedomnívám, že se to stane.

Viděl bych to v tuto chvíli čistě v rovině teorie nebo by musel preferovaný dodavatel nedodržet zásadní podmínky své nabídky, jako jsou například cena, garance, smluvní podmínky, zapojení českého průmyslu apod. Pak by to samozřejmě bylo na druhé straně zcela namístě.

Jste rovněž vrcholným představitelem společnosti Sigma a jednání s korejskou stranou jste se účastnil. Jak byste to charakterizoval?

Jednání byla naprosto standardní, profesionální a očekáváme, že v tomto duchu budeme pokračovat i nadále. Doufáme, že se bude postupně navyšovat rozsah, který se nám daří mezi českým průmyslem a KHNP dostat pod smluvní zabezpečení. To je nyní alfa a omega smyslu našich jednání do konce tohoto roku.

České firmy na exportu pro jádro s Jihokorejci vydělají méně

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám