Hlavní obsah

Případů nakažení E. coli v USA přibývá, na McDonald’s se valí první žaloby

Nákaza nebezpečnou bakterií Escherichia coli, která je spojená s konkrétním druhem hamburgru v restauracích McDonald’s, se rozšířila už do 13 amerických států. K pátku americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) evidovalo nejméně 75 případů. Na fastfoodový řetězec už přichází první žaloby.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Quarter Pounder od McDonald's (ilustrační foto)

Článek

Celkem 22 lidí bylo hospitalizováno a u dvou se vyvinula nebezpečná komplikace onemocnění ledvin, uvedla agentura AP s odkazem na páteční aktualizované informace CDC. V úterý, kdy bylo šíření nákazy poprvé oznámeno, se hovořilo o 49 nakažených a jednom mrtvém v Coloradu, kde je nejvíce nakažených.

Zdroj nákazy zatím stále nebyl oficiálně identifikován, nicméně první analýzy provedené Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ukázaly, že nevařená nakrájená cibule, jež se přidává do tzv. čtvrtlibráku (Quarter Pounder), který je v Česku známý jako McRoyal, „je pravděpodobným zdrojem kontaminace“.

McDonald’s uvedl, že cibule pochází od kalifornského dodavatele Taylor Farms z Colorada. „Rozhodli jsme se přestat odebírat cibuli ze zařízení Taylor Farms v Colorado Springs na dobu neurčitou,“ uvedl podnik ve svém pátečním prohlášení.

Jeden mrtvý, desítky nakažených. V McDonald’s v USA se šíří E. coli

Ekonomika

Společnost Taylor Farms oznámila, že preventivně stáhla cibuli zasílanou zákazníkům ze svého zařízení v Coloradu a pokračuje ve spolupráci s CDC a FDA při vyšetřování.

Mezi odběrateli této cibule přitom nebyl pouze McDonald’s, ale také další fastfoody jako Taco Bell, Pizza Hut, KFC a Burger King. Ty tento týden cibuli z některých jídelních menu v určitých oblastech stáhly.

Společnost Restaurant Brands International, která vlastní Burger King, uvedla, že pět procent jejích restaurací používá celou cibuli distribuovanou zařízením Taylor Farms v Coloradu. Zaměstnanci je poté myjí, loupou a krájejí na plátky. I když firmu CDC nekontaktovala a neevidovala žádné známky nemoci, tak uvedla, že požádala své restaurace, které tuto cibuli ze zařízení v Coloradu obdržely, aby se jí zbavily.

McDonald’s v zasažených státech nacházejících se povětšině ve středozápadě země Quarter Pounder stáhl z prodeje hned v úterý.

V českých restauracích nákaza nehrozí

Zákazníci českých restaurací McDonald’s si nemusí podle vyjádření tuzemského zástupce společnosti dělat žádné obavy.

„Chceme ubezpečit české zákazníky, že veškeré ingredience a produkty v tuzemských restauracích McDonald’s jsou naprosto bezpečné. Na českém trhu spolupracujeme pouze s prověřenými dodavateli, kteří bez výjimek splňují naše požadavky na bezpečnost a kvalitu dodávaných potravin. Dbáme na to, aby každý produkt podávaný v našich restauracích splňoval nejpřísnější normy, a zaručujeme tak, že si naši zákazníci mohou vždy bezpečně vychutnat své jídlo,“ řekl Novinkám mluvčí Jan Nevola.

Bakterie E. coli způsobuje lidem vysoké horečky, silné žaludeční křeče, průjem nebo zvracení. Příznaky se mohou objevit už během jednoho či dvou dní od konzumace kontaminovaného jídla.

Žaloba chce odškodné přes milion korun

Lidé, kteří se E. coli v restauracích McDonald’s nakazili, už na společnost podávají první žaloby. Jednou z takových je Clarissa DeBocková, která snědla kontaminované jídlo v Nebrasce už v polovině září. O pár dní později skončila na pohotovosti, kde ji infekční onemocnění diagnostikovali, napsala agentura AP.

V Chicagu podal žalobu Eric Stelly, který onemocněl dva dny po návštěvě restaurace v Greeley v Coloradu. „Zajistíme, aby všechny oběti byly plně kompenzovány… a že McDonald’s a jeho dodavatelé trvale napraví zdravotní porušení, které způsobilo, že jídlo bylo kontaminováno E. coli,“ citovala agentura Reuters jeho právníka Rona Simona.

Žaloba požaduje náhradu škody ve výši přesahující 50 tisíc dolarů (1,17 milionu Kč). Podle ní byl McDonald’s nedbalý při manipulaci s potravinami a péči o ně.

McDonald's hlásí první pokles světových tržeb od roku 2020

Ekonomika

Výběr článků

Načítám