Hlavní obsah

Při refixaci hrozí sankce za předčasné splacení. Vyhnout se jí ale dá

Od září se změní podmínky pro změnu banky při refinancování hypotéky. Pokud bude chtít člověk u současné smlouvy přejít do jiné banky ještě před vypršením fixace, bude mít první přechod zdarma. Při každém dalším zaplatí sankci za předčasné splacení, jež bude činit desetitisíce korun. Existují ale výjimky, na něž se sankce nebude vztahovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Budou to například lidé, kterým končí fixace, či lidé, kteří nesouhlasí s novou výší úrokové sazby. Hypotéku lze zdarma splatit do tří měsíců od doby, kdy jim banka novou sazbu oznámí,“ řekl Filip Hrubý z České spořitelny.

Mezi výjimky se pak podle něj zařadí i lidé v tíživé životní situaci, což je například dlouhodobá nemoc, invalidita nebo ztráta partnerky či partnera, který s nimi hypotéku platil.

Minimální mzda by mohla příští rok stoupnout

Ekonomika

Dále pak ti, kdo budou muset vypořádat společné jmění manželů a byt nebo dům financovaný hypotékou bude jeho součástí. „Týká se to nemovitosti, na kterou si manželé brali hypotéku, případně sloužila k zajištění hypotéky,“ konstatoval Hrubý. Pak se to podle něj týká situace, kdy klient banky prodá nemovitost financovanou hypotečním úvěrem a od uzavření smlouvy uběhly alespoň dva roky.

Podle Moniky Hořínkové z ČSOB mezi výjimky patří i situace, kdy půjde splátka z pojištění, například pokud dům shoří a banku vyplatí pojišťovna, nebo člověk bude mít hypotéku s plovoucí sazbou. Nebude tedy mít zafixovaný úrok.

Měsíc na změnu

Někteří klienti se mohou rozhodnou přejít vlivem vysokých úrokových sazeb a nové sankce k jiné bance už nyní. Pokud to stihnou do konce srpna, zůstane jim ještě jedna možnost bezplatného splacení. Navíc pak budou mít snazší vyjednávací pozici se svou stávající bankou.

Měsíc je ale docela krátká doba, byť se to ještě stihnout dá. Většinou se totiž lidé začínají o refixaci zajímat daleko dříve.

„Ideální doba je zhruba tři měsíce před koncem stávající fixace. V tuto chvíli již klienti zpravidla dostávají nabídku od své stávající banky a zároveň je to stále dostatek času na případné vyjednávání s jinou bankou,“ řekl Michal Teubner z Komerční banky.

„Klienti ale mohou banku kontaktovat klidně i dříve než šest měsíců před koncem fixace,“ dodal k tomu Filip Hrubý.

Pro refixaci a pokračování úvěru u své vlastní banky většinou podle Hořínkové člověk nepotřebuje vůbec nic. „Ve většině případů, pokud se nějak zásadně nemění parametry smlouvy, tak není potřeba ani nový odhad nemovitosti, ani žádné další dokumenty,“ uvedla.

Pokud se však rozhodne hypotéku převést do jiné banky, tak se jedná o novou hypotéku. Tam pak vždy podle ní záleží na konkrétním případu, v určitých případech lze využít formy zjednodušeného dokládání dokumentů nebo i zpracování odhadů.

Na to se ale nedá spoléhat. „Primárně jsou potřeba dokumenty k prověření bonity klienta, tedy potvrzení o příjmu či daňové přiznání, dokumenty k nemovitosti, například nabývací titul, a v neposlední řadě ke stávajícímu úvěru,“ řekl Teubner. Třeba úvěrová smlouva, zůstatek jistiny nebo vyčíslení od stávající banky.

Některé banky pak požadují nový odhad nemovitosti, některým stačí starý.

Vysoké ceny kvůli iPhonům? Apple chce zamést žalobu pod stůl

Software

Výběr článků

Načítám