Hlavní obsah

Prezident odsouhlasil automatické zvyšování minimální mzdy

Každoroční dohadování o tom, o kolik v následujícím roce poroste minimální mzda, skončilo. Nadále se bude zvyšovat automaticky tak, až se v roce 2029 ustálí na 47 procentech průměrné mzdy. Nyní dosahuje 41,1 procenta, což činí 18 900 korun. Rozhodl o tom prezident Petr Pavel, který podepsal vládní novelu zákoníku práce.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Ta také ruší v soukromých firmách i úrovně zaručené mzdy, které stanovují minimální příjmy pro jednotlivé profese, třeba pro uklízečky, účetní, řidiče tramvají, ale i ředitele firem. Zůstanou zachovány pouze ve veřejném a státním sektoru, ale i tam se jejich počet sníží z osmi na čtyři.

To kritizovaly odbory i opozice s tím, že to poškodí zaměstnance, kteří ztratí jistotu spodní hranice svých výdělků. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) to ale odmítl s tím, že všechny příjmy v soukromém sektoru potáhne nahoru růst minimální mzdy.

Benzín i nafta budou zlevňovat

Ekonomika

Novela také umožní zavedení směn o délce až 24 hodin pro zaměstnance ve zdravotnických zařízeních s nepřetržitým provozem, například u záchranné služby. Za takto dlouhé směny by ze zákona dostávali stanovený příplatek.

Zdravotníci i nyní můžou sloužit čtyřiadvacetihodinové služby. Podle právní úpravy přijaté loni může však směna trvat nejvýše 12 hodin, na ni naváže případně přesčasová práce.

Novela začne platit ještě letos. Výjimkou je ustanovení, které umožní zaměstnancům po dohodě se zaměstnavatelem stanovovat si pracovní dobu do směn. To bude možné až příští rok.

Senátoři schválili postupné zvyšování minimální mzdy

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám