Hlavní obsah

Přes ztrátu třetiny úrody většina vinařů nezdraží

Odhady ztrát zhruba 30 procent tuzemské úrody hroznů se potvrzují. Situaci navíc vinařům komplikují klesající odbyt, levnější konkurence ze zahraničí a zmenšující se plochy vinic v Česku. I přes stoupající náklady ale většina z nich zdražovat nebude.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jarní chlad zredukoval množství květů a vlhký červen přinesl houbové choroby, které taky část poškodily. Potvrzují se předchozí odhady okolo 30 procent poklesu, na mnoha lokalitách to může být i více,“ sdělil Novinkám místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděrič.

Konečná čísla ale budou vinaři vědět až za několik týdnů.

„Náklady se za posledních několik let zvedly asi o 35 procent. Jde o mzdy, platby za energie i přípravky na ochranu rostlin. Vzrostla nám také daň z příjmu a daň z nemovitosti,“ dodal Maděrič.

Startuje sklizeň hroznů. Ke ztrátám z mrazů se přidají špačci

Ekonomika

Vinaři mají hodně vína z minulých sezón

I přes značné škody na úrodě a zvyšující se náklady se vinaři nijak výrazně zdražit nechystají. Nebo spíše nemohou. Důvodem je klesající spotřeba vína v tuzemských domácnostech i konkurence v podobě levnějšího dovozu.

„Současná generace konzumuje jiné nápoje než víno. Výsledkem je, že vinaři mají hodně vína z minulých sezón ve skladech. Tento problém začal už za covidu. Vzhledem k tomu lze předpokládat, že cena vína v letošním roce příliš neporoste a nepřízeň počasí se projeví jen málo,“ sdělil Novinkám agrární analytik Petr Havel.

Vloni se průměrná konzumace vína snížila o 8,4 procenta na necelých 20 litrů na osobu. Tuzemská výroba klesla zhruba o 13 procent, cena stolního vína se ale zvedla pouze o jedno procento.

„Česko je aktuálně soběstačné v produkci vína a vinné révy jen zhruba z necelých 30 procent, drtivá většina vín se tak musí dovážet, zejména z Maďarska, Itálie nebo Španělska,“ dodal Havel.

Daň na tiché víno definitivně padla, ministři už jen mlčí

Ekonomika

Nejlevnější jsou vína z Maďarska

Zatímco průměrná cena cena českého stolního jakostního bílého vína byla vloni 57 korun za litr, průměrné ceny zahraničních bílých vín v obalech do dvou litrů byly o 14 korun levnější.

Nejlevnější jsou pak bílá vína z Maďarska, která se k nám dováží v průměru za cenu okolo 19 korun za litr. Jedná se o vína různých kategorií v obalech do dvou litrů.

Příčin toho, že jsou některá dovážená vína o tolik levnější, je přitom několik. „Jednak je u nás nižší výnos hroznů z hektaru. V Itálii je povoleno až 50 tun na jeden hektar, kdežto u nás jen 14. Také dotace v jižních státech jsou na jiné výši. A v neposlední řadě je to velikost výrobních podniků, které chrlí násobky toho, co se vyrobí v Česku,“ dodal Maděrič.

Podle agrárního analytika Petra Havla je příčinou vyšších cen tuzemských vín také velikost trhu. „Za vyšší cenou českých a moravských vín je samozřejmě i malý trh. Naše vína jsou ale často kvalitnější, což dokazuje to, že jsou každoročně oceňována v zahraničních vinařských soutěžích,“ dodal Havel.

Plochy vinic se zmenšují, nové se nesází

Důsledkem menšího odbytu a levnější konkurence je i snižování počtu vinic. „Čeští pěstitelé už několik let nevyužívají v plné míře možnost nové výsadby vinic. Například letos se podle srpnových statistik Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského meziročně snížila plocha vinic v Česku o 15 hektarů,“ dodal Havel.

Ke stabilitě tohoto sektoru nepřispívá ani počasí. A situace se podle odborníků bude dále zhoršovat. „Plochy vinic už tři roky klesají a trend se nebude vyvíjet v brzké době jinak. Máme obavy, že nejistota kolem budoucnosti vinařství může vést k redukci podobně jako u sadů. I tam levná zahraniční produkce vytlačila naše ovoce z trhu. Přitom lokální produkce je základem každého zemědělství,“ dodal Maděrič.

Stát přidá na pomoc poškozeným ovocnářům z vlastních zdrojů 100 milionů

Ekonomika

Úroda je podprůměrná, kvalita ale excelentní

V Česku je necelých 18 tisíc hektarů vinic. „Většina z nich leží na Moravě, kde letos mrazy poškodily 20 až 40 procent úrody. Jsou zde ale značné regionální rozdíly,“ sdělil agrární analytik Petr Havel.

V některých oblastech v Čechách jsou ztráty podobné jako v případě ovoce, tedy 80 až 100 procent. Velkou roli v boji proti mrazům přitom hraje poloha vysázené vinice, její zdravotní stav a pěstovaná odrůda.

„Díky orientaci vinic na jih, jejich svahovitosti a nadmořské výšce nemívám s jarními mrazy velké problémy. Letos poškození odhaduji na pět procent, přestože někteří kolegové z okolních obcí hlásí až stoprocentní ztráty,“ sdělil Novinkám Předseda spolku Vinaři z Rakvic Dominik Straka.

I přes ztráty hroznů Jiří Maděrič kvalitu letošní úrody chválí. Bude prý lepší než minulý rok. „Letošní úroda podle současné kvality vypadá excelentně. K danému datu je vyzrálost nevídaná,“ dodal.

Znojmo se už chystá na 40. vinobraní

Cestování
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám