Hlavní obsah

Přenosová soustava je na nové reaktory připravena, když se ten druhý připojí po vypnutí starých

Česká přenosová soustava je připravena na dva nové jaderné bloky v elektrárně Dukovany, pokud se druhý z nich připojí po odpojení současných bloků. Případný souběžný provoz nových bloků se starými si vyžádá studii připojitelnosti, na jejím základě se upraví plány na rozvoj přenosové sítě. Uvedl to provozovatel přenosové soustavy ČEPS.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Náklady případných investic podle něj budou záviset na zvoleném technickém řešení, zatím je nelze odhadnout. Vláda ve středu rozhodla, že korejská společnost KHNP postaví v Dukovanech dva nové jaderné reaktory.

V elektrárně Dukovany jsou v provozu čtyři jaderné bloky, z nichž má každý výkon 510 megawattů (MW). Každý z nových reaktorů, které nabízí KHNP, by měl mít výkon 1050 MW.

„Společnost ČEPS dlouhodobě připravovala investiční záměry pro připojení dvou nových jaderných bloků v lokalitě Dukovany s tím, že druhý bude připojen po odstavení stávajících bloků,“ uvedla mluvčí ČEPS Hana Klímová. Analýzu ČEPS provedl na základě smlouvy o připojení se společností Elektrárna Dukovany II, která je dceřinou firmou energetické společnosti ČEZ a bude investorem stavby.

„K záměru provozu dvou nových jaderných zdrojů v Dukovanech při krátkodobém souběhu společného provozu se stávajícími bloky bude provedena studie připojitelnosti, kterou musí ze zákona zpracovat investor stavby. Výsledky této studie pak budou promítnuty do plánů rozvoje přenosové soustavy a rozsahu případných nových investičních akcí ČEPS,“ uvedla Klímová.

ČEZ si podle mluvčího Ladislava Kříže už analýzu vypracoval. „Máme udělanou studii, z níž vyplývá, že by to mělo být možné, a teď se to ještě prověří,“ řekl Novinkám Kříž.

Analytici: cena za nové jaderné bloky bude násobně vyšší

Ekonomika

Výběr článků

Načítám