Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jak bude fungovat zálohování PET lahví a plechovek

Od ledna 2026 by se měl výrazně změnit způsob, jakým Češi nakládají s plastovým odpadem. Místo do popelnic budou nosit PET lahve a plechovky zpět do obchodů. Počítá s tím novela obalového zákona, který ve čtvrtek schválila vláda. Ta zavádí zálohový systém podobný tomu, jenž funguje u skleněných lahví. Přinášíme základní přehled toho, co návrh, který nyní budou posuzovat poslanci, mění.

Foto: Envato elements

Podle ministerstva životního prostředí by lidé měli vracet plastové lahve do obchodů.

Článek

Na jaké lahve se bude záloha vztahovat?

Podle ministerstva životního prostředí se má systém ročně týkat více než 2,5 miliardy kusů plastových lahví a plechovek. Zálohované budou nealkoholické nápoje v plastových lahvích o objemu 0,1 litru až tři litry a v plechovkách o velikosti 0,1 litru až litr.

Do systému budou spadat též nápoje s obsahem alkoholu do 15 procent. Výjimku má mléko a mléčné výrobky.

Vláda schválila zálohování PET lahví a plechovek i poplatky za letáky

Ekonomika

Jak vysoká bude záloha?

Aktuálně zamýšlená záloha by měla činit čtyři koruny za každou plastovou lahev nebo plechovku. Přesnou cenu ale stanoví až budoucí vyhláška, která definuje prováděcí předpisy a náležitosti zálohování.

Kde bude možné plasty a plechovky vracet?

Obchodníci budou lahve a plechovky vybírat v prodejnách nad 50 metrů čtverečních a také na čerpacích stanicích. Povinnost přijímat tyto nádoby zpět budou mít i online prodejci potravin.

V obcích nad 300 obyvatel, kde nebude ani povinné ani dobrovolné místo odběru, ho zřídí provozovatel systému.

Kde a jak dostanu peníze zpět?

Přímo v daném obchodě. Návrh zákona počítá s tím, že obchodník bude mít povinnost zajistit vrácení zálohy v penězích, pokud to zákazník bude chtít.

Podle ministerstva by se tak nemělo stávat, že by obchody vracely zálohy pouze formou slevových kuponů na nákup.

V jakém stavu budou muset obaly být, aby je obchodníci přijali?

Obaly bude nutné vracet včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté. To je rozdíl proti dnešku, kdy do žlutých popelnic na tříděný odpad lidé lahve sešlapují.

Využít bude možné stávající automaty na skleněné lahve. Obaly zároveň nebude třeba vymývat.

Proč vláda zálohování prosazuje?

Ministerstvo říká, že Češi sice zvládají plasty třídit, ale s následnou recyklací je to horší. „Díky zálohovacímu systému by se z plastové lahve opět stala petka, což dnes nejde. Používají se znovu maximálně na výrobu mikin nebo třeba koberečků do aut,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Díky zálohování také Česko dovede splnit požadavek Evropské unie, aby do roku 2029 zpětně odebíralo minimálně 90 procent hmotnosti plastových nápojových lahví.

Zmizí z ulic žluté popelnice?

Nikoli. Lidé do nich budou moci dále vyhazovat například plastové obaly od mléka, jogurtů nebo silnějších alkoholických nápojů. Do popelnic zamíří také fólie, sáčky, plastové tašky nebo obaly od pracích a čisticích prostředků.

Kdo bude systém provozovat a financovat?

Zákon počítá se vznikem operátora, který bude mít systém na starosti po celé republice. Operátora budou zakládat výrobci a prodejci.

Co se s lahvemi stane po odevzdání?

PET lahve a plechovky projdou vytříděním na třídicích linkách. Následně operátor zajistí prodej materiálu výrobcům nápojů, kteří z něj nechají vytvořit nové obaly na své produkty.

Lahve a plechovky, které nebudou vykoupeny, bude nabízet dalším subjektům.

Zdraží zálohování nápoje v PET lahvích a plechovkách?

Názory se různí. Ministerstvo dlouhodobě uvádí, že náklad bude pro spotřebitele pouze zmíněná čtyřkorunová záloha, kterou navíc následně získá zpět. Obchodníci mají ale jiný pohled.

Například podle analýzy Svazu obchodu a cestovního ruchu by mohla jedna PET lahev nápoje zdražit kvůli zálohování o více než korunu. Důvodem mají být vyšší ekologické poplatky pro producenty plastových obalů.

Popularita plechovek roste. Dvě ze tří ale končí v komunálním odpadu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám