Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Delší zkušební doba, ale i rychlejší vyhazov. Co všechno změní zákoník práce

Zvýšení flexibility pracovněprávních vztahů. To má být hlavní cíl novely zákoníku práce z dílny ministerstva práce, jejíž návrh ve středu schválila vláda. Mezi hlavní novinky by od příštího roku mělo patřit třeba prodloužení zkušební doby ze tří na čtyři měsíce. Naopak výpovědní lhůta má nově začínat doručením výpovědi, ne až od dalšího měsíce. Novinky přinášejí souhrn nejdůležitějších změn.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Zasedání tripartity ve Strakově akademii. Na snímku ministři práce a financí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

1. Delší zkušební doba

Zkušební doba by se mohla prodloužit ze tří až na čtyři měsíce a u vedoucích pracovníků z šesti až na osm měsíců.

2. Kratší výpovědní lhůta

Výpovědní lhůta má začínat hned doručením výpovědi, nikoliv tedy až od začátku dalšího měsíce jako teď. Trvat by měla nejméně dva měsíce. Při propuštění kvůli porušování povinností a předpisů by se mohla zkrátit na měsíc.

Nejméně měsíc by musel zůstat i pracovník, který podal výpověď po převzetí firmy jiným zaměstnavatelem. Pokud by zaměstnanec dostal neplatnou výpověď, do vyřešení či řádného ukončení pracovního poměru by měl dostávat náhradu mzdy či platu a mít nárok na dovolenou.

3. Náhrada za konec pracovního poměru kvůli zdraví

Když bude se zaměstnancem rozvázán pracovní poměr výpovědí nebo dohodou kvůli tomu, že nemůže vykonávat dosavadní práci kvůli pracovnímu úrazu, nemoci z povolání nebo ohrožení touto nemocí, obdrží nově zvláštní náhradu, která bude zaměstnavateli refundována pojišťovnou ze zákonného pojištění zaměstnavatele za škodu způsobenou pracovním úrazem nebo nemocí z povolání.

Tato náhrada bude zaměstnanci náležet ve stejné výši jako dnes odstupné, tedy ve výši dvanáctinásobku průměrného měsíčního výdělku.

Vláda schválila delší zkušební dobu v zaměstnání a zkrácení výpovědní doby

Ekonomika

4. Garance místa při rodičovské na dva roky

Zaměstnavatel bude muset matkám či otcům na rodičovské držet jejich původní místo do dvou let dítěte. Dosud platí nárok na stejné místo pouze v případě návratu z mateřské dovolené.

5. Přivýdělek na rodičovské u původního zaměstnavatele

Nově zákoník práce umožní zaměstnancům, kteří čerpají rodičovskou dovolenou, vykonávat u téhož zaměstnavatele na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce stejný druh práce, jaký vykonávali před nástupem na tuto dovolenou.

6. Výdělek v cizí měně

Více pracovníků než nyní bude moci dostávat výdělek v eurech či jiné cizí měně. Dnes ji takto mohou pobírat lidé, pokud pracují v zahraničí. Nově mají tuto možnost získat i lidé v Česku, kteří třeba mají v zahraničí rodinu, pracují jako pendleři, jsou cizinci nebo mají jiné prokazatelné vazby k cizímu státu.

7. Letní brigády už od 14 let

Na brigádě o letních prázdninách by si nově mohli začít přivydělávat i čtrnáctiletí s písemným souhlasem rodičů, dosud to bylo možné od 15 let. Děti ale budou moci vykonávat jen lehké práce. U mladých pod 15 let a u žáků a studentů do 18 let by směna mohla trvat nejvýš sedm hodin a týdenní pracovní doba maximálně 35 hodin.

8. Odpočinek při mimořádných událostech

Při haváriích, živelních pohromách či mimořádných událostech by se mohl odpočinek zkrátit z osmi na šest hodin. Jedná se o situace, kdy je třeba jednat velmi rychle a ve veřejném zájmu – například při obnovení dodávky elektrické energie. Odpočinek bude zaměstnanci nahrazen následující den.

9. Rozvrh do směn zaměstnanci

Novela přichází i s tím, že zaměstnanci by si mohli nově sami rozvrhovat pracovní dobu do směn, a to nejen při práci z domova, ale i na pracovišti. Museli by se na tom ale písemně dohodnout se zaměstnavatelem.

10. Státní zaměstnanci v dozorčích radách

Státní zaměstnanci a úředníci samospráv by mohli nově zasedat ve správních a dozorčích radách firem, pokud by měli písemný souhlas zaměstnavatele. Dosud v nich mohli být jen tehdy, když je tam zaměstnavatel vyslal.

Novela pak upravuje například i doručování písemností či pokuty za porušování pravidel.

Prodloužení zkušební doby na čtyři měsíce prohloubí nejistotu zaměstnanců, přiznalo ministerstvo

Ekonomika

Výběr článků

Načítám