Hlavní obsah

Přední čínský ekonom si v chatu stěžoval na řízení země. Zmizel

Přední čínský ekonom Ču Cheng-peng ve skupinovém chatu v aplikaci WeChat kritizoval řízení tamní ekonomiky vedené prezidentem Si Ťin-pchingem. Jeho komentáře měly zahrnovat poznámky o stagnující čínské ekonomice a skrytou kritiku prezidenta Si Ťin-pchinga, která odkazovala na jeho smrtelnost. To se mu nevyplatilo.

Foto: Reuters

Čínská vlajka před pekingským soudem

Článek

Podle listu The Wall Street Journal začaly v květnu ekonoma, který byl posledních deset let zástupce ředitele Institutu ekonomiky při Čínské akademii sociálních věd, úřady vyšetřovat, byl zadržen a zbaven všech funkcí.

Stav vyšetřování nebylo podle listu možné zjistit a není jasné, zda má právní zastoupení. Na e-mailové žádosti o komentář neodpověděl. Dveře jeho bytu v Pekingu nikdo neotevřel.

Peking se snaží oživit zpomalující ekonomiku, která je zatížena krizí v realitním sektoru a slabou důvěrou spotřebitelů a podniků. Tyto faktory podle některých ekonomů zhoršují snahy o posílení státního sektoru, omezení kapitalistických excesů a ochranu Číny před zahraničními hrozbami.

Čína přijala rozsáhlý balíček opatření, aby zachránila růst ekonomiky

Ekonomika

Komunistická strana provedla rozsáhlý zásah proti disidentům, který postihuje kritiky vedení prezidenta jak uvnitř strany, tak mimo ni. Řada vlivných podnikatelů a akademiků byla zadržena, uvězněna nebo přinucena k emigraci.

Poslední veřejné vystoupení měl Ču na konci dubna, kdy vystoupil na konferenci o péči o seniory, kterou organizoval finanční zpravodajský magazín Caixin. Navrhl, že Čína by mohla zalepit mezery ve financování svého důchodového systému tím, že mladí Číňané budou přispívat na důchody svých rodičů a vydáváním více státních dluhopisů, pokud lidé zůstanou důvěřovat ekonomice.

Na vystoupení na konferenci 25. května, kterou organizovalo Centrum pro průmyslový rozvoj a environmentální správu univerzity Tsinghua, kde byl členem jejího akademického výboru, už nedošlo.

Čínský bankéř, po němž se slehla zem, přišel za pár hodin o miliardy

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám