Článek
„Dnes byla formálně Pražská šunka zapsána na evropský seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS),” řekl Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Marek Zemánek.
Výrobek s názvem „Pražská šunka“ a evropským žlutomodrým logem musí vždy splňovat přesnou recepturu a technologii výroby. Výrobek s tímto názvem tak bude možné ve všech členských státech vyrábět pouze podle zapsané specifikace.
O zařazení na seznam v Bruselu rozhodli letos v únoru, nyní proběhl samotný zápis.
Jako Pražská šunka se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, který má původ v České republice, zejména v Praze.
Tři varianty |
---|
Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři následující varianty: |
1. Pražská šunka na kosti se od ostatních šunek na kosti odlišuje způsobem výběru a opracování základní suroviny. Dalším znakem je specifický poměr při výrobě použitých vepřových kýt a láku, které odpovídají kategorii šunek nejvyšší jakosti. |
2. Pražská šunka bez kosti je zauzená šunka nejvyšší jakosti, u které je významným rysem dekorativní povrchové krytí. Odlišujícím prvkem je také typický vejčitý nebo válcovitý tvar hotového výrobku. |
3. Pro Pražskou šunku – konzervu je charakteristický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem. Typický je vejčitý tvar plochého obalu (konzervy) |
V ČR se název tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu. Zároveň však podobnou šunku vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech, například v Itálii, Rakousku nebo Německu.
„Právě proto byla jednání o udělení loga poměrně komplikovaná, s ostatními členskými státy jsme se museli shodnout na přesném receptu i způsobu výroby,” dodal mluvčí.
Zaručenou tradiční specialitou může být podle definice výrobek odpovídající zapsané specifikaci, u kterého je prokázané používání na domácím trhu po dobu nejméně 30 let.