Článek
Nebezpečné kombinované mikrovlnné trouby byly odhaleny při praktických testech, které se zaměřily na funkci grilu a horkého vzduchu. Jak časopis připomněl, maximální přijatelná teplota dvířek po hodinovém pečení horkým vzduchem je 80 °C, povrch pláště by neměl překročit 75 °C.
„U šesti mikrovlnných trub bylo ale toto pravidlo porušeno,“ informoval dTest. V případě používání funkce gril i horký vzduch se jednalo o značky Domo DO 2723 CG, Proline CBS 23 a Panasonic NN-CD560MEPG. V případě grilu to byl typ Candy CMC 30 DCS a Fagor MO-25 DGB a v případě funkce horký vzduch pak typ Moulinex MO 30 EC.
Vůbec nejvyšší teplota, tedy 107 °C, byla naměřena u výrobku značky Candy. Také plášť mikrovlnné trouby Proline při využití horkého vzduchu přesáhl 100 °C, obdobně dopadl i výrobek značky Fagor za použití funkce grilování.
„Nebezpečí hrozí zejména v případě, kdy jsou v domácnosti malé děti,“ uvedl Václav Beneš z dTestu. Kromě popálenin podle něj existuje i možné riziko vzplanutí předmětů, které by se na povrchu trouby nacházely.