Hlavní obsah

Povodně zastavily provoz na osmi desítkách železničních úseků

Asi na osmi desítkách železničních úseků byl kvůli povodním k pondělnímu ránu zastaven provoz. Informoval o tom mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka, podle kterého drážní hasiči od pátku do pondělní sedmé hodiny ranní zasahovali u 247 událostí, jež s povodněmi souvisely.

Foto: Správa železnic

Interaktivní mapa Správy železnic

Článek

„V tuto chvíli je zastaven provoz na asi osmi desítkách úseků. Některé jsou uzavřeny preventivně, některé z důvodu zatopení nebo pádu podmáčených stromů. Nejhorší situace je na Opavsku,“ uvedl Kavka.

Silně zasažena je například železniční doprava v Ostravě. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v neděli večer řekl, že kvůli záplavám tam vlaky do města nepojedou celý týden.

Situace je ale kritická i v dalších regionech v Moravskoslezském kraji, konkrétně na Opavsku, Jesenicku nebo v okolí Šumperka.

Aktuální informace o situaci na české železnici lze najít na interaktivní mapě Správy železnic nebo v aplikaci Datel. Informace Českých drah jsou na sociální síti X a na webu dopravce. Informace o situaci na silnicích jsou dostupné na https://dopravniinfo.cz/.

Povodňové stavy v pondělí ráno platily na 207 místech v Česku. Z toho na čtyřech byl extrémní povodňový stupeň – na Chrudimce v Nemošicích v Pardubickém kraji a v Moravskoslezském kraji na řece Opavě v Děhylově a Opavě a na Odře v Ostravě-Svinově. Meteorologové na těchto místech zaznamenali padesátiletý průtok, s výjimkou Chrudimky zde podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) voda klesá.

Ostrava bude po železnici nedostupná zřejmě celý příští týden

Ekonomika

Výběr článků

Načítám