Hlavní obsah

Povodně spláchly krnovskou Kofolu

Ničivé povodně v Česku se dotkly také Kofoly, velká voda totiž zasáhla její výrobní závody, přičemž nejvíce byl zasažen areál v Krnově. Výrobce nápojů zatím škody sčítá, chod firmy ale narušen není. Akcie Kofoly reagovaly na záplavy negativně, v pondělí odpoledne odepisovaly přes čtyři procenta.

Foto: Kofola

Následky povodně v areálu Kofoly v Krnově

Článek

V Krnově má Kofola jeden ze svých největších výrobních závodů. Město se přitom přes víkend ocitlo téměř celé pod vodou, což zasáhlo i tamní areál společnosti. Na sociálních sítích kolovala videa, na nichž lze pozorovat, jak ve vodě plavou sudy populárního nápoje.

„V Krnově byl vyplaven sklad obalů. Silná povodňová vlna nám odnesla vratné nerezové sudy, takzvané kegy, které využíváme pro naše čepované nápoje. Za jejich navrácení do Kofoly budeme nálezcům moc vděční! Díky našim obchodním týmům jsme schopni si je vyzvednout kdekoliv po Česku,“ uvedl v tiskové zprávě Jannis Samaras, jeden ze zakladatelů Kofoly a generální ředitel celé skupiny.

Krnov podle jeho slov zasáhla více než stoletá voda, která se dostala do celého areálu. Firma se ji nyní snaží odčerpat a zjišťuje rozsah škod. „Snažíme se spustit záložní elektrocentrálu, neboť město Krnov je stále bez proudu. V úterý začneme s úklidem a budeme se soustředit na co nejrychlejší obnovení chodu závodu. Zkraje příštího týdne budeme mít jasnější představu, jak dlouho to bude trvat,“ dodal Samaras.

Tržby Kofoly loni poskočily o 10 procent, přiblížily se k devíti miliardám

Ekonomika

Zasaženy i pivovary

Povodně poškodily také společnost Pivovary CZ Group, která od jara spadá pod Kofolu a vyrábí piva značek Holba, Litovel a Zubr. Pivovar Holba sídlí v rovněž silně zasažených Hanušovicích.

„Voda přišla velmi rychle a zaplavila příjezdovou oblast areálu, do výrobních částí se naštěstí nedostala. Během pondělí a úterý by mohlo dojít k postupnému spuštění provozu a k zahájení vaření piva. Bude ale záležet na dostupnosti zaměstnanců, kteří čelí následkům velké vody ve svých domovech. V Litovli bude řeka Morava kulminovat během pondělí, takže rozsah případných škod v tomto pivovaru bude možné zjišťovat až v dalších dnech. Celá oblast je momentálně nepřístupná a pivovar je uzavřen,“ řekl René Musila, generální ředitel firmy Pivovary CZ Group.

Foto: Kofola

Sklad v areálu Kofoly v Krnově

Ušetřen zůstal alespoň závod v Přerově, kde se vyrábí Zubr. Řeka Bečva se nepřelila, a tak se tam už začínají zprovozňovat preventivně odstavené výrobní technologie a pivovar by měl plynule najet na běžný provoz.

Kofola tvrdí, že dodávky většiny svých výrobků pokryje z jiných výrobních závodů v Mnichově Hradišti nebo Rajecké Lesné na Slovensku. „Provoz firmy jako celku je tedy zajištěn, rychlost obnovení provozu postižených závodů ukážou až další dny,“ dodala společnost.

Zpráva o zaplavených areálech se každopádně negativně projevila na ceně akcií na pražské burze. V pondělí kolem druhé hodiny odpoledne Kofola oslabovala o 4,2 procenta, jinak se ale akciím daří, když si od začátku roku připsaly přes 15 procent.

Skupina Kofola má celkem 14 výrobnách závodů na pěti evropských trzích. Celkově zaměstnává více než 2800 lidí. Kromě tradičního stejnojmenného nápoje vyrábí také pramenitou vodu Rajec, minerální vody Kláštorná Kalcia, Korunní a Ondrášovka, hroznový nápoj Vinea, řadu sirupů Jupí, dětské nápoje Jupík či energetický nápoj Semtex.

Do skupiny patří i síť UGO, která v Česku a na Slovensku provozuje freshbary a salaterie. Letos se pak Kofola stala většinovým majitelem už zmíněné společnosti Pivovary CZ Group.

Kofola může koupit výrobce piv Holba, Litovel a Zubr. Povolil to ÚOHS

Ekonomika

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám