Hlavní obsah

Potraviny v Česku zlevňují nejvíce v EU

Ceny potravin v červnu meziročně klesly nejvíce v celé Evropské unii, o 4,8 procenta. Ve druhém Maďarsku to bylo jen přes dvě procenta. Ceny výrobců, které zveřejnil Český statistický úřad, ale naznačují, že by to brzy mohlo skončit. Potraviny tak sice mohou v závislosti na úrodě ještě zlevnit, ale už ne tolik.

Foto: Profimedia.cz

Ceny zemědělců meziměsíčně nejvíce stouply u zeleniny, o 13,3 procenta.

Článek

„Česko zůstává premiantem při pohledu na ceny potravin, které stály za překvapivým poklesem celkové inflace. Podobně jako v minulém měsíci se v červnu v tuzemsku snížily ceny potravin zdaleka nejrychlejším tempem v celé EU,“ uvedl ve své analýze analytik ČSOB Dominik Rusinko.

„Ceny potravin přitom klesají jen v pěti zemích EU a v průměru meziročně vzrostly o 1,3 procenta,“ dodal.

Ministerstva se zbavují čínské techniky. Nepoužívají ani mobily Huawei

Internet a PC

Výrazný pokles podle něj ale brzy může skončit. Naznačují to čísla o cenách zemědělských výrobců, které v červnu sice meziročně klesly o 7,5 procenta, ale meziměsíčně vzrostly o 1,9 procenta. Z toho u čerstvé zeleniny v porovnání s květnem vzrostly o 13,3 procenta, u drůbeže o 3,5 procenta a u prasat o 0,3 procenta. Naopak o 4,5 procenta klesly ceny vajec.

Nedá se tak podle Rusinka předpokládat, že by podobný výrazně pozitivní vývoj i nadále v meziročním srovnání přetrvával. „Ve druhé polovině roku bude desinflační impuls potravin v meziročním srovnání celkové spotřebitelské inflace postupně vyprchávat, což je jeden z důvodů, proč odhadujeme mírný nárůst inflace ke třem procentům na konci roku,“ uvedl. V červnu byla meziměsíční inflace dvě procenta.

Jinými slovy už by nemělo docházet k velkému meziročnímu poklesu cen u potravin. „Prostor pro zlevňování tam ještě je, ale už ne takový,“ dodal Rusinko.

Podle hlavního ekonoma banky Creditas Petra Dufka pak bude vývoj cen potravin záviset na úrodě. „Když bude příznivá, obavy ze zdražení potravin se nejspíš ukážou jako liché,“ řekl. Problémy by ale mohly nastat u ovoce, jehož letos vlivem počasí nebude tolik.

Inspekce rozdala pokuty za falešné slevy. Největší hříšník je Penny

Ekonomika

Výběr článků

Načítám