Hlavní obsah

Pošta zvedla poplatek, stále víc důchodců dostává penzi na účet

Důchodců, kterým chodí penze na bankovní účet, letos přibylo do konce října 70 tisíc. Naopak o více než 72 tisíc ubylo podle České správy sociálního zabezpečení těch, kteří si ji nechávají posílat poštou. Česká pošta v září zvýšila poplatek za výplatu důchodu v hotovosti z 29 na 35 korun, předtím v červenci navíc zrušila tři stovky poštovních poboček.

Foto: Robert Procházka, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco ještě loni v prosinci bylo prostřednictvím pošty vyplaceno přes 674 tisíc důchodů, letos v červenci jich bylo už „jen“ 627 tisíc. V říjnu, měsíc po zvýšení poplatku, klesl počet výplat přes poštu na 601 tisíc.

Naopak na bankovní konto sociální správa v říjnu posílala už přes 2,2 milionu důchodů. Do seniorských domovů a jiných zařízení jich pak vyplatila 24 200, o tisícovku méně než na konci loňska.

Mnoho seniorů se ale nechce výplaty penze přes poštu vzdát. „Otci je osmdesát, ven moc nechodí. Důchod si nechává nosit domů pošťačkou. Je na to zvyklý, ví, kdy obvykle chodí,“ popsal Právu Pavel Cyprich z Chomutova. Otec podle něj navíc poplatek neplatí a ve zřizování účtu a vyrážení k bankomatu žádný smysl nevidí.

To bylo nářku. Mobilní pošta přijela, u okénka ani noha

Domácí

Sociální správa hradí poštovní poplatek za lidi, kterým přiznala penzi před rokem 2010 a kteří mají od konce roku 2009 nárok aspoň na jeden důchod, tedy například na pozůstalostní. Těm, kdo mají důchod až od roku 2010, se poplatek strhává každý měsíc z penze.

Někteří senioři ale mají návštěvu pošty jako rituál, kdy potkají známé, převezmou důchod a rovnou i vyřídí platby
Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů

Podle předsedkyně Rady seniorů ČR Lenky Desatové mají někteří lidé návštěvu pošty jako rituál, kdy každoměsíčně při něm potkávají své známé, převezmou důchod a rovnou i vyřídí potřebné platby. „Ti si tuto možnost jistě vzít nenechají,“ sdělila Právu.

Sociální správa nicméně důchodcům a důchodkyním doporučuje, aby si nechali peníze posílat na účet. Příjemce si pak nemusí důchod vyzvedávat osobně a výplata není ovlivněna například dlouhodobou hospitalizací nebo letním pobytem na chalupě.

Alternativně si lze nechat posílat peníze na účet manžela či manželky. Na konto registrovaných partnerů a partnerek, druhů a družek, dětí či vnoučat to taky jde, ale jen tehdy, pokud jsou důchodcovým opatrovníkem.

Karta může být komplikací

Desatová rovněž upozornila na to, že mnoho seniorů může mít s užíváním platební karty problémy. „Ti senioři, kteří s internetem pracují, účet v drtivé většině už dávno mají a zvládnou alespoň v základu i internetové bankovnictví,“ řekla Právu.

Podíl osob nad 65 let, které používají internet, vzrostl z 28 procent v roce 2015 na 48 procent loni.

„Senioři nás také upozorňují, že pokud bydlí v malých obcích, je jim účet a platební karta k ničemu, protože pojízdná prodejna, ale ani většina malých prodejen, karty nebere. Navíc tam není ani bankomat,“ sdělila Desatová. Podotkla, že cesta k místu, kde bankomat je, může pro seniora bez auta znamenat výlet na půl dne.

I posílání důchodu na účet manžela či manželky s sebou může nést v určitých situacích komplikace. „Ve chvíli, kdy partner zemře, dochází k zablokování účtu, který tak zůstane až do dědického řízení. Do konce řízení se k penězům, které jsou na něm uloženy a stále na něj chodí, nedostanete,“ konstatovala Desatová.

Vyřizování žádostí o důchody se zrychlilo

Domácí

ČSSZ doporučuje bezhotovostní formu výplaty

Výhodou výplaty důchodu na účet je podle sociální správy to, že příjemce nemusí důchod vyzvedávat osobně, a výplata tak není ovlivněna například dlouhodobou hospitalizací nebo letním pobytem na chalupě.

U důchodů přiznaných po 31. prosinci 2009 platí důchodce každý měsíc poplatek ve výši 35 Kč, bezhotovostní výplata je zdarma.

Pokud se senioři rozhodnou pro změnu v zasílání důchodu na běžný účet, je třeba vyplnit tiskopis ČSSZ s názvem Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v ČR – majitel účtu, případně Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky).

Oba jsou k dispozici elektronicky na ePortálu ČSSZ, v papírové podobě na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

Vyplněný, podepsaný a bankou potvrzený tiskopis se pak musí podat u kterékoliv okresní správy.

Změna způsobu výplaty důchodu z hotovosti na účet se podle ČSSZ provádí zpravidla od druhého výplatního měsíce po podání žádosti.

Související témata:

Výběr článků

Načítám