Hlavní obsah

Pošta začala doručovat balíky i do domácích boxů

Česká pošta sice omezila pobočky či prodloužila dobu doručování dopisů, na druhou stranu se ale lidem otevírají nové možnosti díky novince, kterou je doručování balíků do domovních boxů. Do konce roku by mělo být možné zásilky z takových boxů i odesílat.

Foto: OX Point

Z domácího boxu půjde zanedlouho balík i poslat

Článek

Domovní box vypadá jako větší poštovní schránka, má i otvor pro vhození dopisů, ale pro jeho otevření je třeba zadat na klávesnici PIN kód. Umístit ho lze u rodinných domů nebo i v bytových domech, pokud se na ně najde vhodné místo. Jeden box může sdílet i víc domácností, pokud si důvěřují.

„Tato služba již je v provozu a obyvatelé domů, které jsou opatřeny domovním boxem, už mohou jejich výhod využívat. Mezi výhody domovních boxů patří celodenní provoz, vyzvednout si balík mohou uživatelé kdykoliv a nemusí nikam chodit,“ řekl Novinkám mluvčí pošty Ivo Vysoudil.

Doručování zatím v praxi funguje tak, že kurýrovi pošlete PIN schránky a následně si tento PIN změníte.

Nechtěly mít poštu kilometry daleko. Dvě horské obce si poradily po svém

Domácí

„Odesílání z domovních boxů zatím nefunguje, nicméně se spuštěním počítáme ještě v průběhu tohoto roku,“ dodal mluvčí pošty. Odesílání by mělo fungovat díky vyvíjené mobilní aplikaci, některé boxy budou umět i tisknout adresní štítky.

V Česku domácí boxy vyrábějí především OX Point v Pelhřimově, což je dcera společnosti Conteg Group, nebo Furtodo v Ostravě.

Schránky nejsou úplně levné, menší varianta vyjde na zhruba pět tisíc korun. Výrobci slibují i boxy s chlazením, vhodné pro doručení potravin z e-shopu, ty ale budou ještě násobně dražší.

Dodavatelé boxů ve spolupráci s developery cílí především na nové bytové domy, kde by podobné schránky měly být v budoucnu standardem. Co se týče starších činžáků, tam rozmísťování domovních boxů může narážet na omezený prostor, bezpečnostní předpisy nebo námitky památkářů.

Nejlépe platí dozorčí radu ČEZ a Česká pošta. Trafiky pro politiky stále nevymizely

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám