Hlavní obsah

Portugalsko navrhuje daňové prázdniny pro mladé, aby zastavilo odliv mozků

Mladí Portugalci nebudou první rok v práci platit žádné daně, deset let pak budou mít daňové úlevy. Počítá s tím návrh portugalské vlády, jehož cílem je zastavit masivní odchod mladých za prací do ciziny, upozornil server deníku The Guardian.

Foto: Reuters

Mladé Portugalce trápí vedle vysoké nezaměstnanosti i nedostupné bydlení. Na snímku jeden z protestů.

Článek

Portugalská vláda premiéra Luise Montenegra opustila původní návrh 15procentního stropu u daně z příjmů pro zaměstnance ve věku od 18 do 35 let. Po velkých politických diskuzích ho středopravicový menšinový kabinet na poslední chvíli nahradil schématem progresivního zdanění, podobného, jaké navrhovala opoziční socialistická strana.

Podle návrhu, který je součástí rozpočtu země na příští rok, budou mít mladí lidé vydělávající do 28 tisíc eur (710 tisíc korun) hrubého ročně první rok v práci stoprocentní daňovou úlevu. Od druhého do čtvrtého roku práce pak bude snížení daní ve výši 75 procent, do sedmého roku pak 50 procent a do desátého roku v zaměstnání ještě alespoň 25 procent.

Kabinet odhadl, že opatření pomůže až 400 tisícům mladých Portugalců. Průměrný roční plat v zemi je kolem 20 tisíc eur (506 tisíc korun) hrubého ročně a daň z příjmů se pohybuje od 13 do 48 procent, uvedl list.

Prázdniny skončily, úřady práce se ocitly pod náporem absolventů

Ekonomika

Vláda nejzápadnější země kontinentální Evropy očekává, že zmíněné úlevy přijdou stát v příštím roce na 645 milionů eur (16,3 miliardy korun). Původní návrh zastropování by vyšel ještě o něco dráž, na miliardu eur.

Cílem opatření je zabránit devastujícímu odlivu mozků z Portugalska, které má 10,4 milionu obyvatel a velikostí populace je tak blízké Česku. Podle analýzy odborníků na migraci z Lisabonské univerzity dočasně nebo trvale pracuje v cizině 850 tisíc mladých lidí, 30 procent ze všech ve věku od 15 do 39 let.

Ačkoli průměrná nezaměstnanost v Portugalsku se letos v půlce roku snížila na 6,1 procenta, mezi mladými lidmi byla skoro čtyřikrát vyšší a dosahovala 22 procent. To, že mnozí doma neseženou práci, daňové úlevy samozřejmě nevyřeší.

Premiér Montenegro se nechal slyšet, že Portugalsko se musí postarat, aby mladí „našli příležitosti doma“ a nemuseli opouštět své rodiny a odcházet za prací do ciziny. Jak přesně to ale hodlají udělat, nezaznělo.

V zemi je velký problém také s dostupností bydlení, vláda podle premiéra plánuje, aby lidé při koupi své první nemovitosti nemuseli platit některé z obecních daní a poplatků.

Dvojí ceny v lisabonských restauracích? Pro místní levněji, pro turisty dráž

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám