Hlavní obsah

Porcelánka Thun 1794 definitivně zavřela závod v Klášterci nad Ohří

Porcelánka Thun 1794 z Nové Role na Karlovarsku definitivně zavřela svůj závod v Klášterci nad Ohří. Důvodem byl velký pokles počtu zakázek v loňském roce a na začátku letošního.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Firma byla založena roku 1794 v Klášterci nad Ohří hrabětem Františkem Josefem Thunem a J. N. Weberem

Článek

Společnost dosáhla vloni tržeb ve výši 394 milionů korun, je to ale o téměř 100 milionů korun méně než v předešlém roce. Porcelánka skončila ve ztrátě v řádu desítek milionů korun. Sanovat je bude z kladných výsledků hospodaření v minulosti.

„Co se týká odbytu, tak první tři měsíce letošního roku byly opravdu špatné,“ uvedl generální ředitel Vlastimil Argman.

Od minulého měsíce se ale podle něj opět začaly objevovat nové zakázky. „Teď se to v dubnu a květnu začíná trochu zvedat, takže už to vypadá, že bychom se mohli dostat do nějakého normálního režimu,“ pokračoval Argman, podle kterého je těžké předvídat další vývoj, protože zakázky jsou zatím jen na jeden dva měsíce dopředu.

FOTO: Jak se vyrábí český porcelán

Kultura

Nicméně další propouštění firma nechystá, ale čeká, jestli trend, který v posledních měsících nastal, bude pokračovat.

V loňském roce začala porcelánka utlumovat svůj závod v Klášterci nad Ohří kvůli vysokým cenám energií a úbytku zakázek. Nejprve věřila, že bude stačit, když se zastaví výroba bílého střepu, ale zůstane dekorovna, balírna a expedice. Ty by mohly pokrýt nedostatek pracovníků v případě, kdy novorolský závod nebo výrobna v Lesově nestačí.

Nakonec ale Thun 1794 musel přistoupit i ke zrušení zbývajících provozů v Klášterci. O práci tak přišlo zhruba až šedesát zaměstnanců. Uplatnění ve firmě našlo jen asi pět lidí, a to v pobočce v Lesově.

Průměrný plat zaměstnance porcelánky se pohybuje kolem 26 tisíc korun měsíčně.

Výběr článků

Načítám