Hlavní obsah

Pomoc postiženým povodněmi budou vyplácet v hotovosti mobilní týmy

Pro výplatu dávky mimořádné pomoci až do výše 72 900 korun na jednu domácnost postačí lidem postiženým povodněmi fotografie škod v mobilu, doklady a čestné prohlášení. Peníze budou v hotovosti lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou nebo o kompletní vybavení domácnosti, vyplácet od úterý mobilní týmy zaměstnanců úřadů práce.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod po povodni ve městě Krnov, které zalila voda řeky Opavy.

Článek

„Jsme schopni reagovat na tři hlavní potřeby a poskytnout bezprostřední pomoc, když člověk je bez prostředků, přišel o střechu nad hlavou nebo jeho nemovitost je neobyvatelná,“ potvrdil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Mimořádnou pomoc je možné využít například na nákup domácích spotřebičů či oblečení, případně na nezbytný jednorázový výdaj, jako je třeba dočasné ubytování v hotelu. Pro tyto případy by si lidé měli schovat účtenky.

Policie řeší tři případy rabování

Počasí

Podle šéfky ministerské sekce dávek Ivy Merhautové (KDU-ČSL) se sice u žádosti o okamžitou pomoc běžně posuzují majetkové a příjmové poměry, ale tentokrát budou úředníci přihlížet k situaci. „Lidé dodají čestné prohlášení a nadiktují do protokolu, že nemají žádné finanční prostředky a jsou v krajní nouzi,“ uvedla Merhautová.

I když standardně by na maximální výši pomoci měly dosáhnout jen sociálně nejslabší domácnosti, v případě povodní budou podle Jurečky úředníci vše posuzovat individuálně. Nechtěl proto ani odhadovat, na jakou pomoc by měla mít nárok průměrně příjmová rodina, které povodeň odplavila peníze či platební karty.

I lidem, kteří přišli o doklady, se budou pracovníci mobilních týmů snažit pomoci, například ve spolupráci se starosty obcí, kteří je identifikují.

O mimořádnou pomoc lze žádat i přes internet a nechat si ji vyplatit na účet. I vzhledem k tomu, že v postižených oblastech vypadává signál operátorů a řada úřadů práce je pod vodou, budou pomáhat s vyplněním žádostí i provádět výplatu mobilní týmy přímo v zasažených obcích.

Další podrobnosti k okamžité pomoci a to, jak o ni žádat, lidé zjistí na infolince 800 779 900 nebo na webu https://www.uradprace.cz/web/cz/povodne.

Sbírky na pomoc při povodních

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám