Hlavní obsah

Pomerančový džus je rekordně drahý, zkoušejí se mandarinky

Stejně jako loni, i letos cena pomerančového džusu na burze láme rekordy. Kvůli špatnému počasí a chorobě, která postihla pomerančovníky, je úroda v Brazílii, zemi největšího světového vývozce komodity, dlouhodobě citelně zasažena. Výrobci tak začali zkoumat, zda by mohli k výrobě svých nápojů kromě pomerančů používat i dostupnější mandarinky.

Článek

Cena mraženého pomerančového džusu na burze je na vzestupné trajektorii už od konce roku 2022, kdy hurikán a následné chladné období zdevastovaly akry pomerančových hájů na Floridě, hlavní pěstitelské oblasti v USA, jež je po Brazílii druhým největším světovým producentem.

Ještě na začátku roku 2023 se mražený pomerančový džus na newyorské burze prodával kolem dvou dolarů za libru váhy (1 libra = 0,45 kg). Už koncem října, kdy vyšlo najevo, že na Floridě měli nejnižší úrodu za posledních 80 let, byla cena dvojnásobná.

V letošním roce se růst zastavil, a cena v lednu dokonce klesla pod tři dolary, nicméně v květnu nabrala znovu raketový vzestup, přičemž v úterý dosáhla nového rekordu: 4,92 dolaru za libru, což je téměř dvojnásobek ceny před rokem, uvedl server Financial Times (FT).

Cena pomerančového džusu vystřelila do rekordních výšin

Ekonomika

Důvodem je panika na trhu, kterou vyvolaly vyhlídky na nadcházející chudou sklizeň v Brazílii.

„Je to krize. Nikdy jsme nic podobného neviděli, dokonce ani během velkých mrazů a velkých hurikánů,“ konstatoval Kees Cools, prezident Mezinárodní asociace ovocných a zeleninových šťáv (IFU).

Před dvěma desetiletími Florida produkovala kolem 240 milionů krabic pomerančového džusu ročně. Dnes to je v důsledku klimatickými změn pouhých 17 milionů, uvedl Cools.

Ztrátu sice vyrovnala zvýšená produkce v Brazílii, nicméně i tam produkce klesá. Letos se propadla o čtvrtinu na 232 milionů krabic pomerančů, odhaduje organizace pěstitelů citrusů Fundecitrus.

Brazilské pomerančové háje zasáhly nadprůměrné teploty a podprůměrné srážky, takže zavlažována byla méně než třetina farem, řekl Andrés Padilla, analytik nizozemské společnosti Rabobank.

Ta navíc odhaduje, že téměř 40 procent pomerančových hájů v hlavní pěstitelské oblasti na jihovýchodě země je infikováno chorobou, která způsobuje zelenání citrusů.

Tři slabé roky vyčerpaly zásoby

Ochromující nedostatek pomerančů vyvolal obavy z růstu cen, který zasáhne spotřebitele a zásadně přetvoří světový průmysl pomerančového džusu, píše dál FT.

Za normálních okolností mohou výrobci rozdíly mezi jednotlivými sezonami smazat smícháním zásob mraženého pomerančového džusu, který má dvouletou životnost, z poslední sezony s novější úrodou. Tři po sobě jdoucí roky tenčící se nabídky však tyto zásoby vyčerpaly.

Podle Coolse dlouhodobé řešení problému nabízí výroba pomerančového džusu z mandarinek, případně jiných druhů ovoce. Stromy, na kterých rostou mandarinky, jsou totiž odolnější vůči klimatickým změnám v pěstitelských oblastech, a tak je jich větší dostatek.

Někde už se tímto směrem vydali. V Japonsku, které obvykle dováží 90 procent pomerančového džusu, většinou z ovoce vypěstovaného v Brazílii, se nedostatek dodávek zhoršil, a navíc ho podpořil slabý jen, což dále zvyšuje dovozní náklady.

Proto se japonská společnost Seven & i Holdings, vlastník řetězce supermarketů 7-Eleven, zaměřila na domácí dodávky mandarinek a uvedla na trh nový produkt z mandarinkového a pomerančového džusu.

O tom, že výrobci pomerančových džusů mají tendenci obracet se k jiným džusům a vyrábět ovocné koktejly, tedy míchat pomeranče s jiným levnějším a dostupnějším ovocem, píše také server Euronews.

Trend klesající produkce a rostoucích nákladů trvá již několik let, v dlouhodobém horizontu by tak pomeranče mohly být příliš drahé a spotřebitelé by na ně mohli začít pohlížet jako na luxusní produkt.

Cena kávy na burze trhá rekordy

Ekonomika
Související témata:
Mandarinky

Výběr článků

Načítám