Hlavní obsah

Pomerančový džus je rekordně drahý, zkoušejí se mandarinky

Stejně jako loni, i letos cena pomerančového džusu na burze láme rekordy. Kvůli špatnému počasí a chorobě, která postihla pomerančovníky, je úroda v Brazílii, zemi největšího světového vývozce komodity, dlouhodobě citelně zasažena. Výrobci tak začali zkoumat, zda by mohli k výrobě svých nápojů kromě pomerančů používat i dostupnější mandarinky.

Článek

Cena mraženého pomerančového džusu na burze je na vzestupné trajektorii už od konce roku 2022, kdy hurikán a následné chladné období zdevastovaly akry pomerančových hájů na Floridě, hlavní pěstitelské oblasti v USA, jež je po Brazílii druhým největším světovým producentem.

Ještě na začátku roku 2023 se mražený pomerančový džus na newyorské burze prodával kolem dvou dolarů za libru váhy (1 libra = 0,45 kg). Už koncem října, kdy vyšlo najevo, že na Floridě měli nejnižší úrodu za posledních 80 let, byla cena dvojnásobná.

V letošním roce se růst zastavil, a cena v lednu dokonce klesla pod tři dolary, nicméně v květnu nabrala znovu raketový vzestup, přičemž v úterý dosáhla nového rekordu: 4,92 dolaru za libru, což je téměř dvojnásobek ceny před rokem, uvedl server Financial Times (FT).

Důvodem je panika na trhu, kterou vyvolaly vyhlídky na nadcházející chudou sklizeň v Brazílii.

„Je to krize. Nikdy jsme nic podobného neviděli, dokonce ani během velkých mrazů a velkých hurikánů,“ konstatoval Kees Cools, prezident Mezinárodní asociace ovocných a zeleninových šťáv (IFU).

Před dvěma desetiletími Florida produkovala kolem 240 milionů krabic pomerančového džusu ročně. Dnes to je v důsledku klimatickými změn pouhých 17 milionů, uvedl Cools.

Ztrátu sice vyrovnala zvýšená produkce v Brazílii, nicméně i tam produkce klesá. Letos se propadla o čtvrtinu na 232 milionů krabic pomerančů, odhaduje organizace pěstitelů citrusů Fundecitrus.

Brazilské pomerančové háje zasáhly nadprůměrné teploty a podprůměrné srážky, takže zavlažována byla méně než třetina farem, řekl Andrés Padilla, analytik nizozemské společnosti Rabobank.

Ta navíc odhaduje, že téměř 40 procent pomerančových hájů v hlavní pěstitelské oblasti na jihovýchodě země je infikováno chorobou, která způsobuje zelenání citrusů.

Tři slabé roky vyčerpaly zásoby

Ochromující nedostatek pomerančů vyvolal obavy z růstu cen, který zasáhne spotřebitele a zásadně přetvoří světový průmysl pomerančového džusu, píše dál FT.

Za normálních okolností mohou výrobci rozdíly mezi jednotlivými sezonami smazat smícháním zásob mraženého pomerančového džusu, který má dvouletou životnost, z poslední sezony s novější úrodou. Tři po sobě jdoucí roky tenčící se nabídky však tyto zásoby vyčerpaly.

Podle Coolse dlouhodobé řešení problému nabízí výroba pomerančového džusu z mandarinek, případně jiných druhů ovoce. Stromy, na kterých rostou mandarinky, jsou totiž odolnější vůči klimatickým změnám v pěstitelských oblastech, a tak je jich větší dostatek.

Někde už se tímto směrem vydali. V Japonsku, které obvykle dováží 90 procent pomerančového džusu, většinou z ovoce vypěstovaného v Brazílii, se nedostatek dodávek zhoršil, a navíc ho podpořil slabý jen, což dále zvyšuje dovozní náklady.

Proto se japonská společnost Seven & i Holdings, vlastník řetězce supermarketů 7-Eleven, zaměřila na domácí dodávky mandarinek a uvedla na trh nový produkt z mandarinkového a pomerančového džusu.

O tom, že výrobci pomerančových džusů mají tendenci obracet se k jiným džusům a vyrábět ovocné koktejly, tedy míchat pomeranče s jiným levnějším a dostupnějším ovocem, píše také server Euronews.

Trend klesající produkce a rostoucích nákladů trvá již několik let, v dlouhodobém horizontu by tak pomeranče mohly být příliš drahé a spotřebitelé by na ně mohli začít pohlížet jako na luxusní produkt.

Související témata:
Mandarinky

Výběr článků

Načítám