Článek
Stovky českých kupujících však o víkendu nepohrdly ani donedávna obávanými polskými lahůdkami ověnčenými nálepkou příměsi technické soli, jedu na krysy, koninou vydávanou za hovězí a masem ze zdechlin.
V neděli tak Češi začali skupovat i jinak vynikající polské uzeniny, hlavně vyhlášené klobásky, které vymizely z českých stolů. Trhovci, kteří před časem masné výrobky z nabídky většinou raději stáhli, vyrukovali před Vánocemi opět s plnou silou s oblíbenými klobásami.
„Kupte klobásky,“ lákala v Kudowě Zdróji jedna z trhovkyň. „Jó, z masa ze zdechlin, co,“ odvětil jeden z Čechů. „Sám si zdochlina, zblblá propagandou,“ opáčila žertem trhovkyně a nakonec po ochutnávce zprvu nedůvěřivému zákazníkovi hned několik kilo oproti Česku citelně lacinější uzeniny prodala.
„Prodávat nekvalitní potraviny bych si nedovolila. Problémy někde byly. To nelze zapřít. Šlo však o jednotlivé případy a polský potravinový trh je obrovský,“ tvrdila.
„Konkurovat musíme hlavně cenou, což umíme. Pokud je zboží laciné, Češi většinou kupují bez ohledu na předsudky,“ shodli se trhovci.
Řada Čechů už nepohrdá ani nabídkou polských restaurací a fast foodů. „Jsme tady ve velmi slušném hotelu. S jídlem problémy nemáme. Navíc ve dvou za dvě noci se snídaní platíme necelé tři tisíce,“ popsal v Kudowě Zdróji Bohumil Roub z Pardubic. Návštěvníkům tržnice dominovali o víkendu hlavně lidé z českého vnitrozemí doplnění několika autobusy ze severních Čech.
Tržnice v Kudowě Zdróji zažívá nyní hlavně o víkendech opravdovou invazi. Lidé z ostatního sortimentu kupují hlavně umělé vánoční stromky v ceně okolo tří stovek, deky nebo o skoro polovinu nežli v Česku lacinější mikroflisové povlečení paradoxně od náchodské firmy Darré, výrobky z ovčí vlny a kůže či tradiční košíkářské zboží.
„Lidí je o víkendech nyní opravdu dost, ale zatím je vysoké datum, takže zase tolik neutrácejí. Oslabená koruna se nás netýká, myslím, že nikdo nezdražil,“ znalecky prohodil trhovec prodávající nábytek z masívu.