Hlavní obsah

Polská vláda chce srazit cenu másla. Uvolní strategické zásoby

2:06
2:06

Poslechněte si tento článek

Polská vláda se chce pokusit zastavit prudký růst ceny másla. Uvolní na trh 1000 tun tohoto tuku ze státních strategických rezerv. Kilogram se bude prodávat za 28,38 zlotého (zhruba 167 Kč). Informuje o tom polský vládní web. Na drahé máslo si stěžují i zákazníci v České republice.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Polsko chce bojovat s rostoucími cenami másla.

Článek

Dražší máslo se v Polsku stalo tématem společenské a politické diskuse. Velká část voličů viní z vyšších cen vládu, připomíná zpravodajský server Business Insider. Příčinou je ale především situace na světovém trhu s mlékem, který trpí nedostatkem nabídky. A pak také fakt, že zpracovatelé mléka upřednostňují ziskovější výrobky, jako je sýr.

Ceny másla tak dosahují rekordních hodnot v celé Evropě, což je špatná zpráva pro kuchaře a pekaře před vánočními svátky.

Zatímco meziroční míra inflace v Polsku činila v říjnu pět procent, ceny másla vzrostly o 22 procent, píše agentura Reuters.

Češi jedí méně másla, vepřového nebo soli

Ekonomika

„Máslo prodávané Agenturou pro strategické rezervy (RARS) pochází z potravinových rezerv agentury… Intervence RARS by měla přispět ke stabilizaci cen másla na trhu,“ uvedla polská vládní agentura s tím, že uvolní mražené máslo v blocích po 25 kilogramech.

Podle analytika společnosti Crédit Agricole Bank Polska Jakuba Olipry bude dopad oznámeného opatření na trh velmi omezený. Dalších 1000 tun másla od RARS totiž představuje jen 0,5 procenta roční spotřeby v zemi. Pokud se ale zvýšená nabídka soustředí do krátkého období, mohlo by to podle Olipry trh přesto ovlivnit a přispět k poklesu ceny.

Strategické zásoby másla má i Česká republika. Správa státních hmotných rezerv, která zajišťuje pro stát zásoby pro případ krizí, uchovává nejen máslo, ale i maso, konzervy, sušené mléko, obilí, sýr, cukr nebo sůl.

Ceny zemědělců jsou vyšší než před rokem, v listopadu ale klesly

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám