Článek
Ve skutečnosti šlo o oleje nižší kategorie, případně měly na obale uvedené nesprávné údaje, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii lampantový olej, který nelze jako potravinu nabízet. Jde sice o přírodní olivový olej, ale svou charakteristikou není vhodný ke konzumaci.
„Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují požadované fyzikální, chemické a senzorické parametry. Analýzy SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI,“ uvedl Kopřiva.
Nejlepší italský olivový olej? Vyrábí ho známý hudebník a voní po artyčocích

U pěti vzorků šlo o nižší třídu kvality olejů. U pěti dalších inspektoři nalezli nedostatky v označení. Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků je zveřejněný na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
Mezi značky olejů, které neprošly hodnocením, patří Borges, Costa d´Oro, Molino, Olitalia, Hermes, Latzimas, Olivie, Arbequina, Ondoliva a privátní značka řetězce Albert.
Dovozci podceňují kontrolu v Česku
Olivovým olejům se věnuje inspekce v posledních letech pravidelně, protože dovozci dodávají na český trh často olej, který nesplňuje zákonem požadované parametry. „A podceňují schopnost dozorových orgánů v Česku hodnotit jakost olivových olejů,“ řekl Kopřiva.
Dodal, že i v Česku je kontrola na úrovni, kterou požadují evropské předpisy. Kontroly budou pokračovat i příští rok. Prodejci závadných olejů budou čelit správnímu řízení a pokutě.
Chilli papričky z Kambodže obsahovaly i karbofuran
