Hlavní obsah

Polévka za 75, vepřové ramínko za 289 korun. České dráhy představily jarní menu, které nabídnou v jídelních vozech

3:49
3:49

Poslechněte si tento článek

České dráhy představily jarní menu, které od tohoto týdne začnou nabízet v jídelních vozech cestujícím. Tříchodové menu bude stát stejně jako to zimní – 419 korun. Populární svíčková s knedlíkem dál vyjde na 209 korun. Nově v nabídce mimo jiné přibude i prosecco.

Foto: ČD

Nový jídelní vůz pro soupravy Comfortjet

Článek

„Nové menu je ve znamení sezony odlehčených jídel, která přichází s jarem,“ řekl při přestavení nabídky prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.

Nabídka platí od čtvrtka. Cestující si budou moci objednat hovězí vývar, špalek z vepřového ramínka se šťouchanými brambory a jako dezert citronový cheesecake. Novinkou v nabídce jsou rovněž vegetariánské penne s pestem z grilovaných paprik a z nápojů prosecco nebo speciál IPA 13 od pivovaru Chroust.

Samotná polévka – hovězí s knedlíčky nebo gulášovka s pečivem – vyjde na 75 korun. Hlavní jídla jako penne nebo smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem či svíčková s knedlíkem stojí 209 korun. Další novinka – vepřové ramínko s bramborem a zelným salátem s řepou a křenem – stojí 289 korun. Za stejnou cenu měly ČD v zimním menu kančí guláš.

Vlaky z Prahy do Berlína přijdou o proslulé jídelní vozy

Ekonomika

Nová je i grafická podoba lístku, kterou vytvořila umělkyně Míla Fürstová, proslavená mimo jiné spoluprací s kapelou Coldplay.

„Důkazem, že nabízíme na kolejích špičkovou gastronomii, je také to, že jídelní vozy Českých drah jsou populární i mezi cestujícími v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Dokonce vidíme i trend gastroturistiky, kdy si lidé pro své cesty přímo vybírají vlaky s restauračními vozy,“ sdělil člen představenstva a náměstek ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Foto: ČD

Starý jídelní vůz WRmz815

Dopravce v současném jízdním řádu vypravuje každý den 159 vlaků s restauračními službami a servisem společnosti JLV. „Přibližně v polovině roku pak v naší flotile přivítáme restaurační vozy nové generace ComfortJet, na které se mohou těšit cestující na vlacích směřujících z Česka do Berlína a Hamburku a v budoucnu i do Vídně, Bratislavy, Budapešti nebo do Kodaně,“ dodal Ješeta.

Prvních devět nových restauračních vozů začne jezdit od května. I když nabídka jídel v nich má zůstat beze změny a vozy mohou po kolejích svištět rychlostí až 230 kilometrů v hodině, mnoho cestujících se bude jen nerado loučit se starými jídelními vozy s červenými sedačkami a bílými ubrusy. Povšimla si toho už i německá nebo britská média.

Zda budou ubrusy také v nových vozech, není jisté. „Zatím je to stále otázkou diskuse,“ reagoval na dotaz Novinek ředitel JLV Bohumír Bárta. Nové stoly budou mít podle něj odlišný tvar a je otázka, jestli by z nich ubrusy nesklouzávaly.

Obměnu menu přichystali i soukromí dopravci. RegioJet na jaře ve svých vlacích ke stálé nabídce přidá šunkovou pizzatu, batátovou polévku nebo bagel s houbami. Ponechá v ní sushi, svíčkovou nebo kuřecí na červeném kari. Největší zájem je u něj o tvarohový koláč, sushi nebo svíčkovou.

Leo Express v jarním menu nabídne například smažený camembert s bramborami grenaille či indickou zeleninovou tikku masalu s rýží.

České dráhy loni přepravily meziročně o tři procenta více cestujících

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám