Hlavní obsah

Úroda obilovin letos klesla, více je kukuřice, brambor či řepy

Aktualizováno

Letošní úroda základních obilovin podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 8,4 procenta na 6,85 milionu tun. Sklizeň řepky se propadla o více než čtvrtinu na 952 000 tun. Naopak úroda plodin, které se sklízí později, bude meziročně vyšší, zejména kvůli rozšíření jejich osevní plochy. Zemědělci sklidí více kukuřice, brambor, máku, sóje či cukrové řepy. Vyplývá to z pátečních informací statistiků na webu.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Úroda plodin s pozdějším termínem sklizně je i přes letošní extrémně proměnlivé počasí příznivá. Do značné míry k tomu přispělo rozšíření osevních ploch,“ uvedla Dagmar Pospíšilová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. Nižší je podle ní ale předpokládaná úroda slunečnice.

Sklizeň základních obilovin se proti loňskému roku sice snížila, úrodu kukuřice na zrno odhadují statistici ale meziročně o 11,3 procenta vyšší, zemědělci by jí měli z polí svézt 565 000 tun. Celková úroda obilovin včetně kukuřice je tak podle ČSÚ ve srovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní o 7,2 procenta nižší a dosáhla 7,41 milionu tun. Je to nejnižší sklizeň obilovin od roku 2018, uvedli statistici.

Sklizeň brambor letos očekávají ve výši 630 000 tun, což je o desetinu více než v loňském podprůměrném roce. Vliv na to mělo hlavně rozšíření osázené plochy o 8,6 procenta. Ve srovnání s pětiletým průměrem je letošní odhadovaná úroda podle ČSÚ ale o 2,2 procenta nižší.

Cukrové řepy letos zemědělci podle statistiků sklidí meziročně o 15,7 procenta více, tedy 4,44 milionu tun. Proti pětiletému průměru je to zatím o 14,5 procenta více. Důvodem je mimo jiné zvýšení osevní plochy o zhruba 12 procent. Statistici ale upozornili na to, že sklizeň v současné době komplikuje počasí a pro zpracovatele je problematická kvalita bulev i nízká cukernatost.

Sklizeň máku podle předpokladu ČSÚ letos meziročně vzrostla o téměř tři pětiny na 29 000 tun a sóje se sklidí o desetinu více, 70 000 tun. Naopak slunečnice na semeno bude o 12,5 procenta méně, podle odhadu ČSÚ 43 000 tun.

Zemědělci měli druhou nejhorší úrodu za posledních 12 let

Ekonomika

Výběr článků

Načítám