Hlavní obsah

Pokles akcií bude pokračovat i v dalších dnech, míní analytici

Hrozba tvrdého přistání ekonomiky a recese v USA, neoslnivé hospodářské výsledky velkých společností vyvolávající obavy o praskající bublině v sektoru umělé inteligence nebo geopolitické napětí na Blízkém východě mezi Izraelem a Íránem. Tyto ingredience dohromady namíchaly koktejl paniky, který se teď mezi investory nezadržitelně šíří a vede k silnému výplachu (nejen) na akciových trzích. Podle Novinkami oslovených analytiků může tato situace trvat ještě několik dní. Není však vyloučené, že pondělní výprodej byl přehnaný a rychle zase dojde k obratu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pondělí se na akciových trzích prozatím nese v duchu jednoho z nejhorších dní v historii. Vše odstartoval pád japonského indexu Nikkei 225, který odepsal 12,4 procenta. V Evropě sice situace není tak dramatická, přesto se trhy propadají mezi dvěma až třemi procenty.

Odpoledne pak přijdou na řadu USA, kde se burza otevře v 15:30 SELČ. Hlavní index S&P 500 ztrácel hodinu před otevřením 3,8 procenta, technologický index Nasdaq 100 pak dokonce 5,3 procenta.

Extrémní pokles zapříčinil zejména strach z potenciální recese v USA. Jak ovšem analytik BHS Timur Barotov podotkl, ještě před pár týdny se mluvilo zcela opačně a recese byla nepravděpodobná i podle samotné centrální banky (Fed). Narativ změnily hlavně páteční údaje z trhu práce, kdy se ukázalo, že nezaměstnanost byla v červenci nejvyšší od října 2021.

Burzy v panice padají

Ekonomika

„Údaje trhu práce se ale nezhoršily až tak razantně, což mi napovídá, že trh již byl z mnoha jiných příčin nakloněný k výprodeji. Nejistota z (prezidentských) voleb, eskalace na Blízkém východě, silné ocenění akcií, výběr zisků apod. To vše připravilo hojnou půdu k poklesu. Stačil jen ještě nějaký katalyzátor, který tu hladinku posune ještě výše a celé to přeteče. A to se teď stalo,“ vysvětlil Barotov.

Predikovat, jak se trhy budou v dalších dnech, potažmo týdnech vyvíjet, je podle něj těžké. S portfolio manažery v BHS se ale shoduje, že pokles může ještě nějakou dobu pokračovat. Kromě výše zmíněných důvodů sehrává roli třeba také to, že srpen a září jsou historicky nejhorší období pro akcie.

„Takto silný pokles, pokud se v dalších dnech potvrdí, může ještě pokračovat nebo sílit. Tyto poklesy se na sebe totiž mohou nabalovat a vzhledem k tomu, jak silně trhy rostly v posledních letech, je tento pokles ještě relativně malý. Čím výše něco vyroste, tím větší je prostor k pádu, takže akcie se i přes tyto poklesy nemusí jevit jako levné,“ dodal.

Příznivá inflace může pomoci

Situace se v nejbližších dnech nezlepší ani podle analytika investiční společnosti XTB Tomáše Cverny. „Myslím si, že aktuální obavy investorů do akcií spolu s obecně volatilitou na trzích mohou trvat ještě pár dní,“ konstatoval s tím, že aktuální citelný propad umocňují i slabší objemy obchodů, které jsou pro léto typické.

Zlepšení by mohlo nastat příští týden ve středu, kdy v USA vyjdou údaje červencové inflace. „V případě splnění očekávaného poklesu zpomalí korekci, ale úplně ji nezastaví,“ myslí si Cverna. Podle něj nemusí zlepšit náladu investorů ani očekávané zářijové snížení úrokových sazeb ze strany Fedu, pokud budou nadále vycházet slabší ekonomická data naznačující přicházející recesi.

„Trhy jsou nyní ovšem extrémně volatilní a mohou ze dne na den výrazným způsobem otočit svůj vývoj. Pokud například americké indexy dnes otevřou ve ztrátě, ale během obchodní seance začnou odmazávat ztráty, tak to bude zvyšovat pravděpodobnost, že trh reagoval přehnaně a že chce jít zase nahoru. I zítřejší předobchodní a hlavní obchodní seance nám napoví, co trh chce udělat,“ dodal Barotov.

Bitcoin klesl skoro o 500 000 Kč. Padají i další kryptoměny

Internet a PC

Výběr článků

Načítám