Hlavní obsah

Pohonné hmoty znovu zlevnily

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, v uplynulém týdnu ale tempo poklesu cen zpomalilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 35,28 koruny, před týdnem byl o 20 haléřů dražší. Nafta zlevnila o 13 haléřů, řidiči teď za litr dají průměrně 33,59 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Benzin zůstává nejlevnější téměř za poslední tři roky, naposledy se na podobných cenových úrovních prodával v říjnu 2021, nafta byla naposledy levnější loni na konci července.

Pohonné hmoty v Česku zlevňují zhruba od poloviny července, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nyní benzin o 5,28 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 6,8 Kč na litru více.

Důvodem zpomalení tempa zlevňování je podle analytika XTB Jiřího Tylečka postupně vyčerpaný efekt poklesu cen ropy na trzích. Proti zlevňování působí také eskalace konfliktu na Blízkém a Středním východě a také nový hospodářský stimul v Číně, který zlepšil náladu obchodníků na finančních trzích, uvedl Tyleček.

Ropa výrazně zlevňuje

Ekonomika

„Zlevňování bude ustávat na intenzitě a ceny začnou stagnovat. Na začátku října se můžeme dočkat i mírného zdražení. To by však mělo být v příštích týdnech jen v nižších desítkách haléřů,“ řekl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Rovněž Tyleček připomněl, že pokles cen paliv se na trzích zastavil, což naznačuje stagnaci cen či jen velmi nízký pokles v následujícím týdnu. Zároveň však podle něj na trhu přetrvávají obavy z hrozícího přebytku ropy na trhu v příštím roce, což by za určitých okolností zase mohlo v budoucnu ceny snižovat.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 34,67 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 32,94 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 36,34 koruny. Nafta se tam tankuje za 35,44 koruny za litr.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 25. září 2024 (v Kč/l):

Benzin stojí nejméně za poslední tři roky

Ekonomika

Výběr článků

Načítám