Hlavní obsah

Pohonné hmoty opět zdražují

Paliva v Česku druhý týden po sobě zdražují. Průměrná cena benzínu stoupla za posledních sedm dní o 34 haléřů na 35,65 koruny za litr. Nafta za stejnou dobu zdražila o 43 haléřů na průměrných 34,18 Kč za litr. Ceny pohonných hmot se tak vrátily na úroveň, kde byly zhruba před měsícem.

Článek

Nejlevnější benzín v současnosti tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 34,91 koruny. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, litr tam prodávají průměrně za 33,52 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzínu stojí v hlavním městě průměrně 36,90 Kč, litr nafty 36,03 koruny.

„Nárůst cen v řádu desítek haléřů týdně bude pokračovat i v následujících týdnech, protože změny cen ropy i oslabení koruny ještě v cenách nejsou plně zakalkulovány,“ řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V průběhu října poměrně dramaticky rostla cena ropy, když severomořská ropa Brent ze 71 dolarů (1650 Kč) za barel podražila až na 81 dolarů (1880 Kč). To byl podle analytiků důsledek situace na Blízkém východě po vypálení raket Íránem na Izrael.

„Na trh pohonných hmot se tak postupně promítá růst cen z burzy v Rotterdamu, kde benzín i nafta zdražují už několik týdnů,“ řekl Novinkám analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Zároveň oslabila koruna. Ještě počátkem října stál dolar asi 22,50 Kč, teď už je to podle serveru Kurzy.cz téměř 23,30 Kč. „Cena ropy v korunovém vyjádření tak výrazně stoupla. To se podepsalo na ceně u čerpacích stanic,“ prohlásil Křeček.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 16. říjnu 2024 (v Kč/l)

Benzín i nafta ještě zdraží

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám