Hlavní obsah

Podpora v nezaměstnanosti bude vyšší, slibuje Jurečka

Maximální výše podpory v nezaměstnanosti se zřejmě zvýší. V současné době činí nejvýše 58 procent průměrné mzdy v prvních třech čtvrtletích předchozího roku, při rekvalifikaci až 65 procent. Nově by to mělo být až 80 procent. A změnit se mají i věkové hranice, podle nichž se určuje, jak dlouho mají lidé na podporu nárok. Je to součást změn, které chystá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Chtěli bychom prosadit zásadní zvýšení maximální možné částky podpory,“ potvrdil Novinkám ministr.

V současnosti nezaměstnaní mohou pobírat maximálně 24 608 korun, a pokud se rozhodnou absolvovat rekvalifikační kurz, tak 27 578 Kč. Jestliže by chystaná pravidla platila v tuto chvíli, mohlo by to být až 33 942 korun.

Změnit se má i individuální výše podpory, která se řídí příjmy daného člověka a může se od maximální možné částky lišit. „V prvních měsících bude větší než nyní, a naopak výrazně klesne v dalších měsících. Zároveň budou mít více lidé, kteří mají nějaký čas odpracovaný. Nemůže to být pro ty, kteří se chronicky vracejí na úřad práce,“ řekl Jurečka.

Jurečka: Bartošovi jsme pomoc nabízeli, ale nereagoval

Ekonomika

Nyní mohou lidé čerpat v prvních dvou měsících 65 procent své předchozí čisté mzdy, nejvýše však do stanoveného maxima. Další dva měsíce je to 50 procent a po zbývající podpůrčí dobu 45 procent.

Nově by mohli lidé do 55 let věku čerpat první dva měsíce 80 procent svých předchozích příjmů, další dva měsíce 50 a poslední měsíc 40 procent. U lidí nad 55 let by první i druhé období trvalo tři měsíce.

Současně by se měly srovnat podmínky pro lidi, kteří nedostali výpověď, ale odešli sami nebo po dohodě se zaměstnavatelem. Ti nyní berou nižší podporu, ale nově by měli pobírat totéž co ostatní.

Ne všechno ale bude pro nezaměstnané na změnách pozitivní. V současnosti mohou čerpat podporu lidé do padesáti let pět měsíců, do 55 let osm měsíců a nad tuto hranici jedenáct měsíců.

„Navrhujeme upravit věkové hranice pro délku výplaty podpory v nezaměstnanosti. U lidí do 55 let by podpora trvala pět měsíců, u osob nad 55 let osm měsíců a pro ty nad šedesát let by byla jedenáct měsíců,“ řekl Jurečka.

Také se má prodloužit požadovaná doba důchodového pojištění pro nárok na podporu v nezaměstnanosti ze šesti na devět měsíců.

Miliardové dopady pro rozpočet

Jurečka tím chce rozhýbat pracovní trh, lidem podle něj po změně zaměstnání většinou vzrostou příjmy. „Máme dopočítáno, že nás ta změna bude stát kolem 2,4 miliardy ročně, ale státnímu rozpočtu to na vyšších odvodech přinese k šesti miliardám korun,“ dodal.

Odbory vítají zvýšení maximální výše dávky, a to jak individuálně, tak obecně. Ale problémy mají s poklesem individuální výše v pozdějších měsících. „Ani ne tak u mladších lidí, kteří si nové zaměstnání najdou rychle, ale u těch nad 55 let,“ řekl předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo.

„Také nám vadí změna věkových hranic. Na úřadech práce je přes sto tisíc lidí starších padesáti let,“ dodal místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jiří Vaňásek.

Ministr pravděpodobně změnu předloží jako pozměňovací návrh k novele zákoníku práce, která je nyní ve Sněmovně. Mohla by tak začít platit už příští rok.

Kalousek v TOP 09 práskl dveřmi

Domácí

Výběr článků

Načítám