Hlavní obsah

Podmínky pro předčasnou penzi se od října zpřísní. Bude nutné odpracovat více let

Zájemci o odchod do předčasné penze to budou mít od října o něco těžší. Budou si totiž muset odpracovat o pět let více než nyní, aby na ni měli nárok. Pokračuje tak další zpřísňování pravidel pro předčasný důchod. To má za cíl snížit počet lidí, jež do něj odcházejí.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

V současnosti musejí mít lidé před odchodem do předčasné penze odpracováno alespoň 35 let, nově to má být 40 roků. Některé náhradní doby pojištění, například doba studia, se přitom do této doby budou započítávat jen z osmdesáti procent.

„Má to zásadní vliv pro lidi, kteří jsou těsně na pomezí nutné doby pro vznik nároku. Pokud nyní platili odvody na důchodové pojištění například 37 let, tento měsíc do předčasného důchodu ještě mohou. Od října už ne,“ řekl Novinkám důchodový poradce Martin Kohoutek ze společnosti Kohoutek & Partneři.

Energie zdražují, odborníci radí zafixovat cenu

Ekonomika

Lidé, kteří nemají odpracováno čtyřicet let, budou muset nově často čekat až na dosažení standardního důchodového věku. Donedávna totiž bylo možné chodit do předčasné penze až pět let před jejím dosažením. Nyní je to maximálně tři roky, což jejich situaci dále komplikuje.

Mají samozřejmě ještě možnost požádat si tento měsíc o důchod bez výplaty, pokračovat v zaměstnání a pak si uvolnit výplatu. „Ta varianta je ale méně výhodná, než byla kdysi. Původně se předčasný důchod valorizoval plně, nyní se valorizuje jen základní výměra,“ dodal Kohoutek. V lednu se ale procentní výměra valorizuje jen minimálně, o 0,4 procenta.

Předčasných důchodců prudce přibývá

Pokračuje tak zpřísňování podmínek pro předčasné důchody. Například se už nyní krátí více než před rokem a až do dosažení důchodového věku se nevalorizuje jejich zásluhová část.

„Cílem je omezit vysoký počet odchodů do předčasného důchodu a zajistit, aby tato možnost byla využívána pouze ve specifických situacích, nikoli jako běžná volba,“ odůvodňoval změnu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle jeho úřadu se má prodloužením ze 35 na 40 let omezit okruh příjemců pouze na lidi, kteří téměř po celý svůj produktivní život přispívali do systému důchodového pojištění. Dá se totiž u nich podle ministerstva čekat, že jejich organismus je více opotřebený a také více odvedli do důchodového systému.

Důvod, proč k tomu ministerstvo sáhlo, je poměrně jednoduchý. Předčasných důchodců totiž neustále přibývá. Letos v červnu jich bylo téměř 754 400 a tvořili 31,8 procenta všech starobních penzistů. Před rokem jich bylo 696 935 a jejich podíl činil 29,5 procenta.

Před deseti roky jejich počet dosahoval 554 279, tedy o více než čtvrtinu méně než letos. Jejich tehdejší podíl na celkovém počtu starobních důchodců byl okolo 23,5 procenta.

„Chápu snahu, kdy je na trhu práce málo lidí, udržet tam každého. Na druhou stranu ale ministerstvo nepočítá s tím, co nastane, když přijde větší krize a s ní spojená nezaměstnanost. Pro mnoho starších lidí byl totiž předčasný důchod únikem před dlouhodobým pobytem na úřadu práce,“ kritizovala změnu předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová. „Navíc do předčasného důchodu chodí hodně lidí, kteří pečují o blízkou osobu, a tímto způsobem řeší výpadek příjmů,“ dodala.

Křetínský je nejbohatší Čech, Babiš si výrazně pohoršil

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám