Hlavní obsah

Podle rozpočtové rady budou muset přijít další konsolidační opatření

Vývoj státního rozpočtu podle Národní rozpočtové rady (NRR) nenaznačuje, že by hrozilo významné překročení schváleného celoročního schodku 252 miliard korun. Rada ale upozornila, že pro rok 2026 bude třeba další konsolidace veřejných financí, deficit se totiž nedaří snížit a předpokládaná stagnace HDP jsou téměř dvě procenta.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministerstvo financí

Článek

Státní rozpočet byl na konci srpna v deficitu 175,8 miliardy korun. Podle rady se na příjmové straně nepodaří naplnit očekávané příjmy z prodeje emisních povolenek.

„Očekávaný výpadek by se měl pohybovat do 25 miliard korun, avšak měl by být do značné míry kompenzován vyšším než původně rozpočtovaným příjmem z daně z neočekávaných zisků,“ uvedla rada.

Rozpočet očekával výnos takzvané windfall tax 17 miliard korun, podle aktualizovaného odhadu ministerstva financí by ale měl být více než dvojnásobný.

Máme normální vlídné časy. Kalousek cupuje vládu za výši rozpočtového schodku

Domácí

Na výdajové straně rozpočtu rada rizika nevidí. Upozornila, že na konci srpna, tedy ve dvou třetinách roku, dosáhly výdaje 65,7 procenta celoročního plánu. „Aktuální plnění rozpočtu tak zatím neindikuje riziko významnějšího překročení schváleného salda,“ uvedla rada.

Zároveň upozornila na rozdíl mezi státním rozpočtem a rozpočty samospráv, které vykazují výrazné přebytky.

„Na konci června dosáhl přebytek v hotovostním vyjádření 82,7 miliardy korun, což odpovídá více než jednomu procentu očekávaného HDP v letošním roce. Takto vysoké přebytky nepovažuje NRR za makroekonomicky racionální,“ uvedla rada.

Doporučila proto zahájit debatu o změně rozpočtového určení daní ve prospěch státního rozpočtu.

Samosprávy hospodařily v pololetí s rekordním přebytkem

Ekonomika

Neubývá míst, která platí stát

Rada také okomentovala návrh rozpočtu na příští rok, který ministerstvo financí předložilo vládě. Schodek 230 miliard korun podle rady odpovídá výdajovému rámci a znamená stagnaci strukturálního salda na úrovni dvou procent HDP.

„NRR konstatuje, že stagnace strukturálního deficitu je logickým důsledkem absence kvantitativně významných změn v nastavení daňových a výdajových politik,“ uvedla rada.

Konstatovala přitom, že stát nesnižuje náročnost svých agend, takže se nesnižuje počet míst placených ze státního rozpočtu. „NRR dále upozorňuje, že aktuální znění zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti předpokládá pro rok 2026 maximální strukturální saldo ve výši minus 1,75 procenta HDP, což si vyžádá pokračování konsolidačního úsilí,“ doplnila rada.

NRR uvítala, že na rozdíl od předchozích let návrh státního rozpočtu nepředpokládá deficitní financování Státního fondu dopravní infrastruktury, díky čemuž budou podle ní veřejné rozpočty přehlednější.

Zároveň rada konstatovala, že podle jejích výpočtů výnosy mimořádných opatření vytvořených kvůli energetické krizí už letos pokryjí mimořádné náklady. Ministerstvo financí naopak už dříve uvedlo, že podle jeho metodiky bude pro pokrytí nákladů třeba, aby windfall tax pokračovala i v příštím roce, jak bylo původně plánováno. NRR na rozdíl od ministerstva řadí mezi mimořádné příjmy i část dividendy energetické společnosti ČEZ.

Vláda za nečinného přihlížení naseká v příštích letech další obří schodky

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám